Som en lidt overflødig funktion er der indbygget LED-lys i kanten af det lille drev.

Adata XPG Spectrix S40G

En ny typ av lagringsenhet som är ett stort steg framåt jämfört med mekaniska hårddiskar och ssd-enheter.

av Morten Skeldal Østergaard #Hårddisk #ADATA
9.7

Den senaste typen av lagringsmedium får traditionella hårddiskar att likna något från medeltiden. Adatas nya interna ssd XPG Spectrix S40G är bland de vassaste vi har testat när det kommer till överföringshastigheter. Den är tyst, den blir inte varm, den drar lite ström och den lämnar vilken hårddisk som helst bakom sig i ett dammoln.

Tekniken är densamma som i alla andra ssd-enheter, men anslutning sker direkt på moderkortet i en särskild sockel kallad M.2. Har moderkortet en sådan kontakt är det bara att trycka fast Adatas ssd. Därefter fungerar den som alla andra lagringsenheter i Windows.

Det är som upplagt för att installera Windows på de 512 gigabyte som ssd:n innehåller eftersom den är så hypersnabb. Med Windows installerat på en ssd i allmänhet och den här i synnerhet, kommer datorn att starta som en oljad blixt. Det tar inte många sekunder för Windows att starta när det ligger på XPG Spectrix S40G. Hastigheten är inget annat än imponerande.

I en av våra testdatorer sitter det en fem år gammal ssd som är ansluten på samma sätt som gamla hårddiskar – med en SATA-kabel till moderkortet. Den läser upp till 510 megabyte i sekunden, vilket är riktigt snabbt jämfört med en mekanisk hårddisk. När det är dags att utföra samma mätning av läshastigheten i XPG Spectrix S40G kommer vi upp i vanvettiga 2 950 megabyte i sekunden. Skillnaden är som att försöka blåsa nytvättat hår torrt genom ett sugrör eller att ställa sig bakom en startande jumbojet.

Viktigt att notera är att det bara är datorer som har en M.2-kortplats som kan husera Adatas ssd. Om du letar efter en ny dator uppmanar vi dig att skaffa en som har det. Snabbare dator lär du få leta efter.


+ Otroligt höga överföringshastigheter
+ Kompakt
Kräver M.2-sockel på moderkortet

Läs mer om Adata XPG Spectrix S40G


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En hypersnabb lagringsenhet som gör vilken dator som helst till ett fartmonster.

Specifikationer

Märke
ADATA
Typ
SSD (M.2)
Kapacitet
512 GB
Anslutning
M.2
Pris per gigabyte
2.92 kr
Storlek
22 x 80 x 8 mm