TP-Link KL130 har cirka samme størrelse og lysstyrke som en gammeldags 60-watts pære med stor fatning.

TP-Link KL130

Färgglad smart lampa styrs med samma app som TP-Links övriga smarta prylar.

av Morten Skeldal Østergaard #Diverse #TP-Link
9.1

Nätverkstillverkaren TP-Link satsar stort på smarta hem. Förutom flera olika smarta lampor gör TP-Link även till exempel smarta strömbrytare som via appen kan starta och stänga av strömmen i vägguttag.

Företagets många produkter styrs via appen Kasa, som finns till Android och iOS. Eftersom TP-Links övervakningskameror också styrs via Kasa går det att använda samma app för att såväl fjärrstyra och tidsinställa belysningen som att hålla koll på hemmet när du inte är hemma.

Kasa är en överskådlig app med flikar för de olika ­produktkategorierna. Vi testar appen tillsammans med den avancerade flerfärgslampan TP-Link KL130. Det är en förhållandevis tung lampa, men den har ungefär samma form och mått som en glödlampa av gammalt snitt. Den får plats i de flesta armaturer, men det gäller att se upp om armaturen är trång.

Det är extremt enkelt att få lampan och appen att kommunicera med varandra. Det är bara att starta appen och söka efter lampan. I iOS måste telefonen först anslutas till lampans eget Wi-Fi, som sedan ansluts till det riktiga nätverket.

I appen är översikten över alla lampor pedagogiskt uppbyggd. Vid varje lampa finns det en strömbrytare och för att ändra färg på ljuset i en lampa är det bara att trycka på den lampans namn.

Appen visar även strömförbrukningen. Den registrerar hur mycket ström varje enskild lampa drar och visar hur mycket energi som har sparats jämfört med den gamla typen av glödlampor på 60 watt. Appen visar en översikt för den aktuella dagen, den senaste veckan eller en månad tillbaka. Det finns alltså fina möjligheter att se över energibesparingen.

Det går även att ställa in olika händelser i appen, som att till exempel stänga av alla TP-Linklampor i hela huset med ett enda tryck när det är sängdags. Lika enkelt är det att dämpa ljuset när du slår dig ner för att titta på en film.

Om du inte behöver en lampa som kan lysa i olika färger sparar du 100 kronor på att köpa KL120 i stället. Det är samma lampa, men det går bara att ändra färgtemperatur.


+ Kräver ingen hubb
+ Lätt att använda
+ Samma app styr även t.ex. kameror
+ Enkel installation

Läs mer om TP-Link KL130


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

KL130 är lätt att styra via den utmärkta appen. Det behövs ingen hubb och installationen går smärtfritt.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Produkttyp
Smart belysning
Anslutning
E27-fattning