Suunto 5 styres ved hjælp af fem store knapper.

Suunto 5

En stor och funktionsrik träningsklocka, främst för större handleder.

av Morten Skeldal Østergaard #Diverse #Suunto
5.2

Finska Suunto tillverkar stora och vanligen robusta hälso­klockor och före­tagets senaste gps-klocka är inget undantag. Den är massiv och gör sig bäst på en välvuxen mansarm. Runt urtavlan sitter det en bred metallring och med en mer finlemmad arm blir klockan tämligen ­svulstig.

Storleken innebär också att det finns gott om plats för stora knappar för att styra klockans alla funktioner. Knapparna är enkla att trycka in även om man har handskar. Skärmen är ­inte tryckkänslig, så det är knapparna som gäller för all styrning.

Tyvärr är inte menysystemet särskilt intuitivt och det tar en stunds letande i menyerna innan man hittar rätt. Med lite vana är det dock inga problem att hitta alla de fina funktionerna som finns i den här klockan. Förutom de mest grundläggande funktioner som gps och stegräknare finns det till exempel en pulsmätare. Den märks tydligt på klockans undersida med sitt kraftiga gröna ljus. Synd bara att klockan inte känner av när den sitter på handleden. Då hade vi sluppit det starka ljuset när klockan ligger på nattduksbordet. Å andra sidan kan det vara värt att ha klockan på sig under natten eftersom den då kan ­mäta sömnmönster.

Stegräknaren håller inte bara koll på hur många steg man tar under en dag, den kan även visa ett stapel­diagram med antalet steg under den gångna veckan.

Det går att ladda ner enkla kartor över exempelvis en löprunda, vilket kan vara en utmärkt hjälp för den som tränar i en okänd miljö. Problemet är bara att skärmen är alldeles för ljussvag för att detta ska fungera i praktiken. Oftast är det mycket svårt att se vad som visas på skärmen. Det finns visserligen bakgrundsbelysning, men den gör bara skillnad när det är mörkt. I dagsljus spelar bakgrundsljuset ingen roll och skärmen förblir för mörk. Det är synd eftersom Suunto har en batteritid på uppemot 40 timmar, vilket gör att den fungerar bra som en vanlig armbandsklocka också. Dessvärre spelar den mörka skärmen in även här och det är ibland svårt att se vad klockan är.


+ Lång batteritid
+ Många funktioner
Ljussvag
Inte så användarvänlig

Läs mer om Suunto 5


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En träningsklocka med många bar funktioner, men menyerna är krångliga och skärmen är alldeles för ljussvag.

Specifikationer

Märke
Suunto
Produkttyp
Gps-armbandsur
Mått
För handleder 130-210 mm
Vikt
66 g
Anslutning
Usb-kabel för laddning