Niko Dimmer Switch for Philips Hue

Niko dimmer fungerar med Philips smarta lampsystem Hue.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Diverse #Niko
9.0

Med Philips Hue revolutionerade det holländska bolaget sättet hur vi styr belysningen i våra hem. Systemet består av en hubb som ansluts till routern och en serie LED-lampor som kommunicerar trådlöst med hubben. Resultatet är att det går att tända och släcka lamporna med en app i mobilen. Det finns även Hue-lampor som kan lysa i olika färger, vilket också styrs via appen.

Dessvärre går det inte att styra intelligenta lampor med de vanliga strömbrytarna hemma. Därför har man hittills varit tvungen att använda Philips smarta strömbrytare som klistras upp på väggen, om man nu inte vill leta upp mobilen varje gång lamporna ska tändas eller släckas. Nu har dock Philips öppnat sitt system, så att andra företag kan göra kontakter som styr Hue-systemet. Det är precis vad belgiska Niko har gjort med sin Dimmer Switch for Philips Hue.

Funktionaliteten påminner mycket om Philips originalbrytare. Båda har fyra funktionsknappar och ingen av dem behöver någon strömkälla eftersom de drivs av de rörelseenergi som uppstår när kontakterna trycks in. Den stora skillnaden är att Nikos strömbrytare passar i de standarddosor vi har hemma. De kan alltså monteras lika snyggt som en traditionell strömbrytare. En annan fördel är att risken för att någon bryter strömmen till en smart lampa försvinner. De behöver vara strömsatta hela tiden för att kunna styras som det är tänkt.

Det följer med en ram som monteras i väggdosan. Därefter klickas strömbrytaren fast i ramen. Det finns lite olika alternativ för hur monteringen kan ske, det går även att klistra fast strömbrytaren i ramen. Knapparna kan tas loss om det behövs för att underlätta monteringen. Observera att det bara är behöriga elektriker som får ta bort en gammal strömbrytare eftersom det krävs att kablarna kopplas ihop på rätt sätt för att berörda lampor ska vara strömsatta. Utan behörighet får du inte utföra fasta elinstallationer.

När Nikos strömbrytare är på plats ska den läggas till i appen Hue, så att den får kontakt med Hue-hubben. Det är enkelt gjort och appen hittar raskt den nya kontakten. I appen går det att bestämma vad de fyra knapparna ska göra. Standardinställningen är att de tänder, släcker och ändrar ljusstyrkan. Det går dock att göra det hela roligare och till exempel låta en av knapparna aktivera rött ljus i alla lampor.

Den som är van att använda Philips strömbrytare Hue Tap känner igen sig i att man måste tryck ganska hårt på knapparna. Det kommer sig av att de behöver rörelseenergin i knapptryckningarna för att fungera. Det är mest en vanesak, men vi har varit med om att vänner på besök trott att lamporna var trasiga bara för att de inte tryckte tillräckligt hårt.

Det är ett stort plus att Niko passar i vanliga väggdosor, men det är lite synd att de är något tjockare än de strömbrytare vi är vana vid. Är du osäker och inte störs av Philips uppklistrade strömbrytare kan du spara mycket pengar eftersom de är rejält mycket billigare.


+ Hög precision
+ Bra knappar
+ Programmerbara knappar

Läs mer om Niko dimmerbrytare


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Nikos dimmer kan samma sak som Philips originalbrytare, men den passar i ett vanligt strömbrytaruttag. Det eliminerar misstaget att stänga av Hue-lamporna med de vanliga strömbrytarna.

Specifikationer

Märke
Niko
Produkttyp
Smart strömbrytare
Mått
83 x 83 x 15 mm
Vikt
43 gram
Anslutning
ZigBee
Övrigt
Fungerar inom en radie av tio meter från lamporna.