Test av Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird

Kraftfullt e-postprogram med flikar.

av #Diverse #Mozilla
7.5

Detta test är en del av det jämförande testet av e-postprogram i PC-tidningen 2/2018.

Mozilla är mest kända för webbläsaren Firefox, men företaget erbjuder också det kraftfulla e-postprogrammet Thunderbird, som i sina bästa stunder kan mäta sig med kommersiella program.

Det är bra tänkt att Thunderbird sorterar öppna fönster som flikar längst upp i programmet, i stället för som fönster. Det ger en bra överblick, eftersom jag inte behöver bläddra mellan olika fönster utan kan läsa på flikarnas namn.

En irriterande detalj är att flikarna inte har något kryss för att stänga dem med mindre än att jag klickar på fliken och aktiverar den. Det låter som en petitess, men när man är van att slippa den omvägen blir det ett irritationsmoment.

Din inbox påminner på många sätt om alla andra e-postprogram med ett tredelat programfönster, men när du dubbelklickar på ett meddelande öppnas det som en ny flik längst upp medan innehållet visas i samma fönster. Det fungerar både mycket bra och intuitivt. Tyvärr visas alla meddelanden ovanpå varandra utan någon möjlighet att visa dem i diskussionstrådar, vilket innebär att långa konversationer kan bli väldigt svåra att överblicka.

Thunderbird har stöd för externa tillägg, som kan laddas hem och installeras i programmet. Det handlar bland annat om teman som ändrar utseendet, stavningskontroller på en rad olika språk och ett kalendertillägg som bland annat kan synkroniseras med en Google-kalender.

En trasslig sak är att det krävs inte mindre än 15 steg (med Mozillas egen guide) för att inkludera en Google-kalender i Thunderbird. Man kan fundera över varför det ska vara så trassligt, när några av konkurrenterna klarar av samma uppgift med bara ett par steg.

Sökfunktionen är väldigt snabb, och vi måste hänga upp oss på småsaker för att hitta ett minus – det går inte att öppna hittade meddelanden direkt från sököversikten. I stället måste du gå via en listvisning som kräver två onödiga extra klick bara för att öppna det sökta och upphittade meddelandet.


+ Funktionsfyllt gränssnitt
+ Flikarna gör programmet överskådligt
Inga trådar
Besvärligt att lägga till kalendern

Läs mer om Mozilla Thunderbird

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett kraftfullt och överskådligt e-postprogram som är särskilt bra om du vill kunna organisera ditt arbete med hjälp av flikar.

Specifikationer

Märke
Mozilla
Produkttyp
E-postprogram