Test av Windows E-post

Windows E-post

Windows E-post är (lite för) förenklat och (lite för) simpelt.

av #Diverse #Microsoft
7.0

Detta test är en del av det jämförande testet av e-postprogram i PC-tidningen 2/2018.

Om du använder Windows 10, har du säkert stiftat bekantskap med Windows E-post – programmet som döljer sig bakom det vita kuvertet i operativsystemet. Många använder det eftersom det är en del av Windows 10, men frågan är om det funktionsmässigt och användarmässigt kan matcha sina konkurrenter. Svaret är både ja och nej.

Windows E-post ska ha beröm för användarvänligheten när det startas första gången. Det är lätt att lägga till e-postkonton med hjälp av lättbegripliga guider, och du kan lägga till hur många e-postkonton du vill från en rad olika e-postleverantörer.

Startskärmen består av tre fönster med menyn längst till vänster, men jämfört med andra e-postprogram ser startskärmen lite knepig ut. Det finns en förklaring till det.

Windows E-post saknar många av de funktioner som kännetecknar och (enligt somliga) gör andra e-postprogram bra. Det går till exempel inte att kategorisera meddelanden så att det går snabbt att hitta dem. Vill du sortera, får du göra det med mappar som du döper till exempelvis Arbete, Privat och så vidare, vilket känns ganska primitivt.

Dessutom stör det mig, framför allt efter att ha testat de andra programmen, att det inte går att öppna ett meddelande i ett nytt fönster eller en flik, utan bara öppna det i den högra delen av fönstret.

Ett exempel på bristen på anpassningsmöjligheter är inställningarna för autosignatur där det inte går att lägga till bilder eller ens välja var signaturen ska inkluderas.
En fråga som känns befogad är varför E-post inte är sammankopplat med Microsofts OneDrive? Det skulle ge en mening med ekosystemet som gör det enkelt att hämta, spara och skicka vidare filer direkt från OneDrive.

Det finns inte någon inbyggd kalenderfunktion i E-post. Klickar du på kalendern öppnas i stället Windows Kalender som ett separat program. Det är egentligen ingen dum idé, men jag hade gärna sett kalendern inbyggd i E-post-fönstret. Det smarta är att om du får ett meddelande där programmet hittar ett datum, är det enkelt att lägga till det i kalendern.


+ Enkel installation
+ Flera e-postkonton
Inte möjligt att kategorisera e-post
Generellt få funktioner

Läs mer om Windows E-post

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Windows E-post är smidigt och lätt att börja använda – främst för att det är inbyggt i Windows. Andra e-postprogram är dock bättre.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Produkttyp
E-postprogram