Test av LIFX

LIFX Mini Day and Dusk, LIFX Downlight med flera

De nya glödlamporna från LIFX är ett bra och enkelt sätt att börja med smart belysning hemma.

av Morten Skeldal Østergaard #Diverse #LIFX
9.3

Smarta hem är ett begrepp som blir allt vanligare. Allt från fläktar och larmsystem till dammsugare och lampor kan numera styras via appar i mobiltelefonen.

Det enklaste sättet att komma i gång med att göra sitt hem lite smartare är att börja med belysningen. Att kunna fjärrstyra och ställa in lampor är en av de tydligaste fördelarna med smarta prylar som ansluts till internet. Det är dessutom relativt billigt och enkelt att komma i gång med fjärrstyrda lampor. Det räcker att byta ut ett par av glödlamporna hemma mot smarta dito.

Vill du testa finns det inget enklare sätt än att köpa ett par lampor från LIFX. De är lättare att installera än både Philips motsvarighet Hue och Ikeas Trådlös. Det behövs nämligen ingen central hubb för att styra lamporna. De skruvas bara fast i befintliga armaturer och ansluts trådlöst till mobilen. Värt att nämna är dock att Ikeas smarta lampor är lite ljusstarkare.

LIFX har ett stort urval av glödlampor och andra former av belysning. Vi har testat några olika led-lampor och en spotlight, och jämfört med andra liknande system vi har testat är LIFX:s lösning den mest okomplicerade.

Det tar bara ett par minuter att byta glödlampa i en lämplig armatur, hämta och öppna den tillhörande appen och få kontakt med lampan. Sedan kan ljuset styras via mobiltelefonen.

Användarvänligheten tillsammans med ett vettigt pris gör att LIFX är ett bra system att börja med om du vill dra nytta av dagens teknik för att styra ljuset hemma.

Gruppera lampor

Lika enkelt som det är att installera den första lampan, lika lätt är det att ta nästa steg och installera flera lampor och gruppera dem. Styrningen är mycket intuitiv och det går till exempel att samla tre lampor i köket och styra dem samtidigt. Lamporna kan även ställas in för att ändra färgton under dagen, så att ljuset exempelvis blir lite rödare framåt kvällningen.

Det går att köpa färgade lampor eller enbart vita, som dock kan ändra färgtemperatur. De vita lamporna är lite billigare och köper du flera samtidigt i ett paket blir det ännu billigare.

Systemet från LIFX är framtidssäkert eftersom det fungerar med de digitala assistenter som är på väg hit, från exempelvis Google, Apple och Amazon. Vi testade att koppla ihop LIFX med Amazon Alexa, som kan styras med röstkommandon. Det innebär att ljuset kan tändas och släckas eller att ljusstyrkan eller färgtonen kan ändras enbart genom att vi talar om för Alexa vad vi vill göra och i vilket rum det ska ske. Man vänjer sig väldigt snabbt vid att sitta i soffan framför tv:n och be Alexa dämpa ljuset lite när det börjar en spännande film på tv.


+ Enkelt att komma i gång
+ Kräver inga extraprylar
Inte lika ljusstarka som Ikeas lampor


LIFX finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Lifx

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Ett otroligt enkelt sätt att få smarta lampor hemma. Det krävs ingen hubb för att komma i gång. Allt sköts via en app.

Specifikationer

Märke
LIFX
Produkttyp
Smarta lampor