Der er ingen knapper på forsiden. Du bladrer ved at røre ved skærmen.

Kobo Clara HD

Bästa e-boksläsaren.

av Morten Skeldal Østergaard #Diverse #Kobo
9.7

Kobo Clara har på några dagar blivit vår favoritplatta för att läsa e-böcker. Med sin höga kvalitet och mångfalden av funktioner slår den inte bara traditionella böcker, utan även den närmaste konkurrenten – Amazons Kindle Paperwhite. Ytterligare en fördel är att allt i Clara är på svenska.

Den sex tum stora skärmen är jämnt bakgrundsbelyst och det är inga som helst problem att läsa i mörker. Genom att dra med fingret vertikalt längs den vänstra skärmkanten kan ljusstyrkan enkelt ändras. Det är perfekt för läsning i sängen utan att störa den som ligger intill och vill sova.

Bläddringen sker på liknande sätt genom att trycka till höger eller vänster på skärmen. När Clara hålls med en hand hamnar tummen precis där man ska trycka för att byta sida. Det är faktiskt enklare att bläddra i Clara än det är i en tryckt bok.

Precis som världens mest sålda e-boksläsare, Kindle, är Kobo sammanknuten med en digital bokhandel. Skillnaden är bara att det i Kobos butik finns massor med böcker på svenska till konkurrenskraftiga priser. Nyutgivna romaner kostar runt 150 kronor, vilket ju är betydligt billigare än vad traditionella böcker kostar i bokhandeln och ungefär i paritet vad de mer kända onlinebokhandlarna tar betalt för samma e-böcker. E-böcker och annat material som finns i datorn kan överföras med en micro-usb-sladd.

En funktion som vi uppskattar är kopplingen till tjänsten Pocket. Med hjälp av den går det att spara texter från hemsidor i datorn och sedan läsa dem i datorn eller i Clara HD. Det är ett smart och bra sätt att ta med sig läsmaterial när man inte är uppkopplad, till exempel under en resa.

Batteriet räcker så länge att vi aldrig fick slut på ström under testperioden på tio dagar. Hur batteri­tiden är kan vi alltså inte säga, men helt klart är att det räcker tillräckligt länge.

Slutligen en liten förklaring till namnet Kobo, som låter japanskt. I själva verket är det en ordlek med det engelska ordet för bok – book.


+ Ljusstark
+ Svenska böcker
+ Lättanvänd
+ Läsa sparade artiklar på webben

Läs mer om Kobo Clara HD


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Den bästa e-boksläsaren vi har testat. Lätt att hantera, ljusstark skärm och lång batteritid.

Specifikationer

Märke
Kobo
Produkttyp
E-boksläsare
Mått
6 tum
Vikt
166 g
Anslutning
Micro-usb
Övrigt
Format: Epub, epub3, pdf, Mobi, jpg, gif, png, bmp, tiff, txt, html, rtf, cbz, cbr