Dette sæt med to pærer, en gateway og en fjernbe­tjening til 499 kroner har alt, hvad du skal bruge for at komme i gang.

Ikea Trådfri – set med gatweay

Smarta glödlampor som kan styras vi en app i mobilen.

av Morten Skeldal Østergaard #Diverse #IKEA
6.9

Ikeas smarta lampor påminner en hel del om företagets möbler: De är billiga och de kräver en del arbete innan de kan användas. I fallet med glödlamporna är det inte någon insexnyckel som behövs, utan den runda lilla fjärrkontrollen som hör till systemet. Den ska hållas intill varje ny glödlampa medan man trycker på en liten knapp på fjärren. Glödlampan blinkar till och ansluts till den gateway som behövs. Gatewayen ansluts till routern och fungerar som kommunikationscentral för alla Trådfrienheter.

Här testar vi Ikeas startpaket med två glödlampor, en gateway och en fjärrkontroll. Paketet är knappa 200 kronor billigare än att köpa enheterna var för sig.

Installationen kan vara lite krånglig i början. Vi fick till exempel ingen koppling mellan fjärrkontrollen och gatewayen förrän efter några försök. När enheterna väl är hopkopplade fungerar systemet bra.

Via fjärrkontrollen kan lamporna tändas och släckas, och det går dimra ljuset och ändra färgton – om glödlampan stödjer de funktionerna. Ikea säljer en hel rad glödlampor med lite olika specifikationer.

Det bästa med hela Trådfrisystemet är Ikeas app Home smart. Här går det att samla lampor i grupper, till exempel ett rum, och styra allihop samtidigt. Det finns även omfattande funktioner för att ställa in tidsstyrning av hela grupper eller enskilda lampor. Det är smidigt och smart ur ett säkerhetsperspektiv. Lampor som tänds och släcks gör vilken tjuv som helst osäker. Appen kan även styra Ikeas smarta gardiner och smarta högtalare (som dock styrs bäst med Sonos app).

Till en början fungerar systemet perfekt och vi kan styra de båda lamporna som ingår i startpaketet från både appen och fjärrkontrollen. Efter ett tag gick det dock inte att styra en av lamporna längre. Det visade sig bero på att någon hade stängt av lampan med dess vanliga strömbrytare. Det är bra att lamporna fungerar precis på samma sätt som vanliga lampor, men för att fjärrstyrningen ska fungera måste man tänka på att låta strömbrytarna vara på.

Ikea uppdaterar systemet Trådfri hela tiden. Det sker automatiskt via appen. Till en början känns appen krånglig, men efter hand lär man sig hur den fungerar och hur grupper och timerinställningarna är funtade.


+ Billigt
+ Bra app
Kräver gateway (hubb)
Instabil koppling till lamporna

Läs mer om Ikea Trådfri – set med gatweay


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Ikeas smarta lampor är billiga, men det är lite krångligt att få dem att fungera.

Specifikationer

Märke
IKEA
Produkttyp
Smart belysning
Anslutning
E27-fattning