Test av fotobok från Foto.com

Fotobok – Foto.com

Kvaliteten inne i boken är fin, men omslaget imponerar inte i fotoboken från Foto.com.

av Christian Slot #Diverse #Foto.com
8.2

Ur stortestet av Fotoböcker i PC-tidningen 12/2017

Boken från Foto.com mäter hela 21,5×30 centimeter. Omslaget är spegelblankt och bindningen påminner om en tjock och robust barnbok. När boken öppnas upptäcker man en annan flott detalj: boken har ett mjukt uppslag, så att bilder som täcker två sidor slipper en tråkig skarv i mitten. Det betyder att stora motiv – till exempel naturbilder– kan bredas ut över två sidor och därmed komma ännu mer till sin rätt.

Papperskvaliteten på boksidorna är av en närmast halvblank typ som påminner om fotopapper men utan en helt slät yta. Kvaliteten på själva bilderna inuti boken är övervägande utmärkt, även om färgåtergivningen är lite för kraftfull för vår smak. På flera ställen har bilderna så hög kontrast att en del av skuggorna närmast saknar detaljer. Dessutom har svartvita bilder ofta en aningen blå nyans.

Foto.coms program, som du kan ladda hem och installera på datorn, erbjuder både möjligheten att skapa boken helt på egen hand och att få hjälp med layout och bildval. Det finns mängder av snygga designer om du till exempel vill komplettera sidorna med julgranskulor eller ha naturbakgrunder. Användandet av programmet är enormt intuitivt, och mycket handlar om att dra och släppa objekt på sidorna. Detta gäller inte bara fotografier utan även särskilda detaljer som extra grafik och specialeffekter som du kan dra och släppa på dina bilder. Du väljer själv om du vill att Foto.com ska hjälpa dig att optimera dina bilder, eller om du vill göra det på egen hand. Programmet är på svenska, men ibland är översättningen mindre bra och ibland är texten på engelska, vilket ger ett oprofessionellt intryck.


+ Bra bildkvalitet
+ Öppnas platt
Aningen för kraftiga färger


Photobox

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Bildkvaliteten är utmärkt, men färgåtergivningen är aningen för kraftig. Programmet är intuitivt och enkelt att arbeta med.

Specifikationer

Märke
Foto.com
Produkttyp
Fotobok
Mått
A4, matt