Test av Fotokalender i A3-format: Foto.com

Foto.com

Jämförande test av fotokalendrar

av Morten Skeldal Østergaard #Diverse #Foto.com

Det är inte för användarvänligheten som du ska beställa din kalender från Foto.com. Det är långt ifrån det mest pedagogiska designprogram vi har testat hos en fototjänst. Programmet är översatt till svenska, men det hade varit mer lättbegripligt om det hade varit på engelska. Det finns faktiskt en och annan engelsk formulering kvar i programmet, som om översättaren somnade innan jobbet var klart. Med lite experimentlusta går det att reda ut, men smidigt är det inte.

Du laddar upp dina bilder via en meny där mapparna i översikten är så små att det kan vara svårt att läsa texten. Om du har bilder liggande på andra platser, exempelvis Facebook och Flickr, kan även de läggas in i programmet.

Det finns varken synliga redskap eller högerklicksmeny när du redigerar kalendern, så det kan vara väldigt svårt att veta hur du ska bearbeta bilderna. Av en tillfällighet upptäckte jag att det går att få fram en liten meny genom att dubbelklicka på en bild. Det gjorde det bland annat möjligt att vrida bilden 90 grader, men generellt saknas det verktyg för att redigera bilder i programmet. Det är för besvärligt att bearbeta kalendern så att den blir som du vill ha den.

När du ska hoppa fram och tillbaka mellan månader, måste du använda två små pilar längst ner i programmet. Det hade varit mycket smidigare om kalendersidorna hade legat uppradade längs ena kanten, så att det hade räckt att klicka på en månad för att hoppa till den.
Det tog lite mer än en arbetsvecka, men trots allt designtrassel var det inget fel på det färdiga resultatet. Bilderna blev skarpa och snygga på ett tjockt fotopapper, och kalendern har en kraftig spiralrygg med en ögla för att kunna hängas upp på väggen.


+ Snygg kalender
Rörigt program
Slarviga översättningar

Läs mer om Foto.com


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det är en ganska rörig uppgift att designa en kalender hos Foto.com, men resultatet blir faktiskt riktigt bra.

Specifikationer

Märke
Foto.com
Produkttyp
Fotokalender i A3-format
Mått
A3