Test av Dyson humidify+pure

Dyson Pure Humidify+Cool

Framtidsfläkten som svalkar och renar.

av Markus Dahlberg #Diverse #Dyson
8.5

Engelska Dyson gör produkter i en klass för sig. Det finns mycket som påminner om hur Apple arbetar. Båda företagen är måna om att alltid göra produkter av hög kvalitet. De tar hellre lång tid på sig för att få fram exakt rätt funktioner än att snabba på en produkt för att få ut den på marknaden. Båda företagen har ganska få produkter i sina sortiment och de tycks leva efter devisen kvalitet före kvantitet.

När så Dyson gör en fläkt ser den inte ut som något annat. För ett år sedan testade vi Dyson Pure Hot+Cool, som är en kombinerad luftrenare och fläkt som även kan värma luften. Nu har Dyson jobbat vidare på samma koncept och ersatt uppvärmningen med en luftfuktare.

Med HEPA-filer och aktivt kol hävdar Dyson att 99,97 procent av alla allergener och förorenande partiklar, till exempel pollen, ner till 0,3 mikron filtreras bort. Dessutom används ultraviolett ljus för att döda 99,9 procent av alla bakterier i vattnet som hälls i vattenbehållaren nederst i fläkten. Vattnet renas och cirkulerar på intrikata sätt genom fläkten för att tillföra utgående luft fukt. Det ger inte bara högre luftfuktighet, utan även en viss kyleffekt – något som är mer än välkommet under varma sommardagar.

Vi kan inte avgöra hur väl reningen fungerar, men den luft som strömmar ur fläkten känns hur som helst fräsch. Under de varmaste nätterna har vi ställt fläkten intill sängen för att få en skön bris med lite svalare luft. Det fungerar utmärkt. Det finns ett nattläge som sänker ljudvolymen till nivåer som är klart acceptabla för att kunna somna. Annars är de lätt att dra på full fart för att får rejäl kylning, men då låter det en hel del. Även om ljudnivåerna inte når upp till vad en portabel luftkonditionering åstadkommer, kan Dysons fläkt susa rätt högt. Fläkthastigheten kan ställas in i 10 hastigheter, antingen via den lilla fjärrkontrollen eller i appen. En kul detalj med fjärrkontrollen är att den kan förvaras ovanpå fläkten där den sitter kvar med hjälp av magneter.

I Pure Hot+Cool oscillerade hela överdelen från sida till sida, så är det inte längre. Även om formen är den amma är ovandelen fast. I stället styrs luftflödet via rörliga luftgaller, som antingen blåser luften åt ett håll eller oscillerar åt sidorna för att sprida luften i hela rummet. Det går även att låta fläkten blåsa bakåt. Det fungerar bra och överlag är Pure Humidify+Cool både effektivare och tystare än föregångaren.

Appen imponerar. Den ger tydlig information om temperatur, luftkvaliteten och luftfuktighet. Det är enkelt att ställa in hastighet, luftfuktighet, hur luften ska blåsas ut och mycket annat.

Dyson Pure Humidify+Cool är på många sätt tilltalande. Den udda fläkten är på sitt sätt elegant och helt okej att ställa i ett väldesignat vardagsrum. Den gör sitt jobb och det märks när den jobbar. Det enda som solkar bilden är det skyhöga priset. Med för den som är orolig för att inomhusluften i stadslägenheten är dålig kan det vara väl investerade pengar.


+ Hög byggkvalitet
+ Renar och svalkar
+ Bra app
Dyr
Tar plats

Läs mer om Dyson Pure Humidify+Cool


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En superfläkt med många vettiga funktioner. Välbyggd, udda elegant och enkel att hantera. Men den är dyr.

Specifikationer

Märke
Dyson
Produkttyp
Fläkt
Mått
92 x ø28 cm
Vikt
8,3 kg
Anslutning
Wi-FI