Danfoss Eco

Nu går det att göra dina gamla vattenradiatorer smarta. Med Danfoss Eco styrs värmen via en app i mobilen.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Diverse #Danfoss
9.2

Danfoss har under flera år tillverkat smarta termostater för radiatorer för vattenburen värme. Först ut var serien Connect som gjorde det möjligt att styra flera radiatorer samtidigt via en kontrollpanel och via en app i mobilen.

Nya Eco är nästa generations smarta termostater och ger i stort sett samma möjligheter som Connect men till ett mer aptitligt pris. Eco är enkel att komma i gång med. I paketet finns det en snabbstartsguide med enkla och tydliga teckningar som visar hur man ska göra. Det påminner inte så lite om instruktionerna som Ikea skickar med sina möbler. Det följer även med adaptrar för lejonparten av de olika ventiler som finns på marknaden: RA, M30, RAVL och RAV.

Vi börjar med att följa instruktionerna och sätter i två AA-batterier i termostaten (följer inte med). Därefter är det dags att ta bort den gamla termostaten från elementet och sätta fast en av adaptrarna. Sedan är det bara att klicka Eco på plats. Det kanske verkar svårt, men för undertecknad som aldrig har pysslat med någon form av rörmokeri tog det mindre än fem minuter att byta termostat.

I manualen finns det en QR-kod som kan skannas med mobilen för att hämta appen som hör till. Det går lika bra att ska efter Danfoss Eco i telefonens appbutik. Så fort appen startas börjar den söka efter termostater och efter en snabb uppdatering av termostatens fasta program (firmware) är den redo att tas i bruk. Det är faktiskt oerhört smidigt.

Via appen går det att ställa in dygnsrytmen hemma, så att termostaten kan dra ner värmen på nätterna och under dagtid när man är på jobbet. Det finns även ett särskilt semesterläge som ser till att man slipper spendera onödiga pengar på uppvärmningen om man är bortrest en längre tid. Det går att göra ungefär samma saker som med det dyrare systemet Connect, som kräver en särskild kontrollenhet och andra termostater och som är lite krångligare att installera.

När termostaten styrs från appen går det förstås att ställa in temperaturen och termostaten lyser rött när den styrs på det viset. Det går nämligen att ändra temperaturen även på det gamla sättet genom att vrida på termostaten. Temperaturen visas på en liten skärm på termostaten. Skärmen visar grader, så man slipper de mer oprecisa stegen som gamla termostater ofta har.

Den enda egentliga begränsningen är att Eco kommunicerar med telefonen via Bluetooth, vilket ger en maximal räckvidd på tio meter. Man måste alltså befinna sig inom tio meters håll från elementet för att kunna styra termostaten. Eftersom det inte heller finns någon kontrollenhet går det inte att fjärrstyra termostaten när man inte är hemma. För att kunna det är det Connect-systemet som gäller.

Eco är det perfekta valet för mindre hushåll. Det är ett prisvärt alternativ för alla som vill styra värmen hemma mer precist och därmed spara på uppvärmningskostnaderna


+ Prisvärt
+ Sparar energi
+ Lätt att installera
Bluetooth


Danfoss Eco finns att köpa här via Pricerunner

Läs mer om Danfoss Eco

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Eco är otroligt enkel att installera och använda. På några minyuter ersätts de gamla termostaterna med den nya som kan styras via mobilen.

Specifikationer

Märke
Danfoss
Produkttyp
Smart termostat
Anslutning
RA, M30, RAVL, RAV