Test av Toshiba Portégé X30-E-12H

Toshiba Portégé X30-E-12H

Otroligt lätt bärbar pc med all modern teknik och fina prestanda. En arbetsdator att drömma om.

av #Dator #Toshiba
8.8

Portégé X30-E dimper ned på testbänken som en liten bomb. Toshiba som tackade för sig och slutade sälja datorer i Europa för ett par år sedan vill vara med igen – i alla fall på företagsmarknaden, och nya X30-E är verkligen något som bör locka blickarna till sig. Det är helt enkel en härligt bärbar dator.

Detta måste vara den lättaste bärbara datorn på marknaden. Den väger otroligt lite och den är så tunn och smidig att man vill (och kan) ha den med sig hela tiden. Dessutom är den snygg. Lockets mattsvarta magnesium är ett stilsäkert grepp och även den mest modemedvetne kan hiva upp datorn på närmaste café utan att skämmas. Formgivningen är enkel men effektivt tilltalande.

När skärmen fälls upp är det med blandade känslor vi tittar in i kameran som med hjälp av Windows Hello loggar in oss i Windows. Ramen runt skärmen är gammaldags bred och den svarta plasten här gör ingen glad. Dessutom är locket extremt tunt och håller man i ena hörnet när skärmen fälls upp böjs den oroväckande mycket. Här gäller det nog att vara lite försiktig i längden för att det ska hålla.

I övrigt är det mesta snyggt och prydligt. Musplattan är bland de bästa vi har testat. Den är kvick och svarar blixtsnabbt på minsta rörelse. I den finns en fingeravtrycksläsare i det övre vänstra hörnet. En udda placering kan tyckas, men den stör inte och den är dessutom snabb. Tangentbordet håller god klass med det så vanliga lätt svampiga motståndet i tangenterna. De är bakgrundsbelysta men dessvärre läcker det mesta av ljuset ut under tangenterna. Dessutom dubblerar flera av dem som kontroller för exempelvis ljud och ljus, och de symbolerna är inte upplysta. I mörker är det därför något av en utmaning att hitta rätt knappar när ljudet eller ljuset behöver justeras.

Den som vill kan skippa musplattan och använda den lilla blå styrspak som sitter mitt i tangentbordet. Detta minner om svunna tider med IBM:s ThinkPad och för den som vänjer sig vid spaken innebär det att handen inte behöver flyttas så ofta mellan tangenter och musplatta. Det går alltså att jobba effektivare och dessutom är det bra ur ergonomisk synvinkel.

Prestandan kan ingen klaga på. Datorn startar blixtsnabbt tack vare den inbyggda ssd-enheten, som i vår modell är på enorma en terabyte. Detta tillsammans med överdådiga 32 gigabyte ramminne är förstås något av en dröm. Det innebär också att priset drar iväg, tur då att samma dator finns i lite mer rimliga konfigurationer för priser från runt 15 000 kronor. Det är prisvärt. Grafikkortet från Intel räcker långt, men de tuffaste 3d-spelen klarar det inte.

Pekskärmen är bra och reagerar snabbt på beröring. Även om den inte är den ljusstarkaste vi har sett är bilden skarp och fin med bra färgåtergivning. Tack vare IPS-panelen försämras bildkvaliteten inte särskilt mycket när man tittar från sidorna.

Harman Kardon har hjälpt till med ljudet och det låter faktiskt låter hyfsat. Lite vasst blir det och bastonerna försvinner, men med tanke på hur små högtalarna måste vara är ljudet förvånansvärt njutbart.

Med följer en putsduk och en usb c-laddare. Värt att notera är att de båda usb c-uttagen sitter till höger, så laddningen måste ske från det hållet.

Portégé X30-E är en riktigt trevlig bekantskap som är rolig att använda i alla lägen. Priset för vår modell är lite osäkert när detta skrivs, men det finns som sagt mer aptitliga varianter av denna lyckade dator.


+ Härligt lätt och smidig
+ Fina prestanda
+ Många funktioner
Dålig bakgrundsljus i tangentbordet


Toshiba Portégé X30-E finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Toshiba Portégé X30-E

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En härligt bärbar pc som man vill ha med överallt. Överdåd av prestanda och många funktioner ger en bra kompis för lång tid framöver.

Specifikationer

Märke
Toshiba
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-8650U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
32 GB
Lagring
1 TB, SSD
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1920x1080 pixel
USB-portar
2x usb c. 1x usb 3.0
Anslutningar
1x hdmi, 1x hörlurar
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.2
Mått
316 x 227 x 15,9 mm
Vikt
1,08 kg
Batteritid
10 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Pro 64-bit, version 1709
Övrigt
Windows Hello, webbkamera, kortläsare microSD-kort, fingeravtrycksläsare
Benchmark (högre är bättre)
3762 (PCMark 10)