Det lille kabinet skal stå op. Bagsiden har endnu flere tilslutninger.

Shuttle XPC Slim DS10U5

Kompakt och knäpptyst dator.

av Henrik Ræder Clausen #Dator #Shuttle
9.2

Shuttles mini-pc är fullkomligt ljudlös och byggkvaliteten är hög. Den har ovanligt många portar och det följer med beslag för att montera datorn i vesa-fästet bakpå en bildskärm. Man måste själv montera ramminnet och ssd-enheten samt installera Windows. När allt är klart får vi en fin liten dator, som visserligen inte är så snabb, men väl tyst och stabil. Den höga kvaliteten kostar dock pengar.

Den här kompakta datorn är egentligen inte avsedd att stå på ett skrivbord. De många anslutningarna gör den användbar med riktigt gamla eller ovanliga tillbehör. Den passar väl för inbyggnad eller som en liten motor på baksidan av en pekskärm. Men visst, den funkar som stationär pc också.

Shuttles datorer har alltid varit byggsatser. Det gäller även här, men gör det själv-jobbet inskränker sig till att montera ramminnet och en ssd M.2-enhet. Därmed kan användaren själv bestämma mängden ramminne och hur stor ssd:n ska vara. Delarna monteras bakom två fastskruvade luckor. Monteringen är busenkel och tar bara någon minut. Därefter ska Windows eller Linux installeras från ett usb-minne. Sedan är datorn körklar.

Vårt testexemplar är bestyckad med en strömsnål Core i5-processor från Intel. Grafikkortet är integrerat och det går inte att montera något annat grafikkort. Det gör att strömförbrukningen hålls nere och därmed blir inte heller datorn särskilt varm. Därför behövs det inte några fläktar, varför DS10U5 blir helt knäpptyst.

Detta påverkar emellertid prestandan och datorn ligger under genomsnittet för vad en modern dator kan prestera. Det här är inte en dator för videoredigering, tung bildbehandling eller spel. Den mår bäst av lättare arbete som ordbehandling, e-post, internet och patiens – särskilt om det monteras i rikligt med ramminne.

Våra hastighetsmätningar visar en CPUMark på 6160 och ett samlat prestandavärde på 2342. Det är inga imponerande siffror. Ssd:n är förstås blixtrande snabb med över 1,2 gigabyte i sekunden, vilket är anledningen till att datorn ändå känns kvick i vardagen.

De många portarna är en ovanlig syn. Här finns hela åtta usb-portar, varav fyra stödjer usb 3. Vi får en vga-port och en serieport, vilket är rejält udda i dessa dagar. Men för den som vill använda någon gammal mätutrustning eller vad det nu kan vara, kan det vara värdefullt.


+ Chassi av toppkvalitet
+ Många anslutningar
+ Knäpptyst
Dyr

Läs mer om Shuttle XPC Slim DS10U5


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En liten stationär pc av hög kvalitet med ovanliga anslutningar. Långsam och dyr, men trevlig på sitt sätt.

Specifikationer

Märke
Shuttle
Typ
Statinär pc
Processor
Intel Core i5 8265U / 1.6 GHz
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
Max 64GB
Lagring
M.2 / SATA
Skärmstorlek
-
Skärmupplösning
3840 x 2160 pixel
USB-portar
4x usb 3, 4x usb 3
Anslutningar
Hdmi, DisplayPort, vga, seriell, SD-kort, hörlurar, mikrofon
Nätverk
Wi-Fi 5, 2x 1 Gigabit Ethernet
Mått
20 x 16,5 x 4,0 cm
Vikt
1,5 kg
Pekskärm
-
Operativsystem
-
Övrigt
Vesa-beslag
CPU Mark
6160,4
2D Mark
298,3
3D Mark
1177,3
Memory Mark
2183,7
Disk Mark
8152,5
Benchmark (högre är bättre)
2342,4