Computeren er så bred, at der er blevet plads til et numerisk tastatur.

Samsung Galaxy Book3

Galaxy Book3 är en slimmad och elegant dator som lockar dig att ta den med dig ut i världen.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Samsung
8.6

Galaxy Book3 liknar Apples dyra MacBooks, men priset på Samsungs eleganta dator är lite mer överkomligt.

Datorn är konstruerad i en gedigen aluminiumram och ser bra ut oavsett om den är öppen eller stängd.

Galaxy Book3 är som gjord för att följa med ut i världen: Den har låg vikt och allt är konstruerat för att den ska kunna hantera vardagens strapatser. Även när vi tog ett fast grepp om skärmen med båda händerna och drog åt olika håll kunde vi bara vrida den en liten aning, vilket får den att kännas stabil och förtroendeingivande.

Skärmen är för övrigt utmärkt. Den är visserligen inte beröringskänslig, men den matta ytan ser till att den reflekterar väldigt lite av ljuskällor i omgivningen vilket är bra. dessutom har Samsung som standard valt en Windows-bakgrundsbild med stora svarta områden, vilket bidrar till att framhäva skärmens snygga kontrast. Skärmen kan fällas upp 180 grader, vilket får den att ligga på bordet som en förlängning av själva datorn.

Du får dock leva med en prestanda som generellt sett är lite lagom. Bland komponenterna är det processorn som är Galaxy Book3:s starkaste kort och vid vanligt kontorsarbete i Windows fungerar allting utan någon märkbar fördröjning. Grafiskt haltar datorn en aning och du kan inte räkna med att kunna använda datorn för att spela krävande 3D-spel. 

Den passar dock bra för att titta på ett avsnitt av en TV-serie eller en film på Netflix då och då. Den utmärkta skärmen kompletteras nämligen av ett par utmärkta högtalare, som ger ett bättre ljud än man kan förvänta sig från en så slimmad dator.

Tangentbordet är datorns svagaste punkt, eftersom tangenterna bara kan tryckas ned en aning. Det är priset för att Book3 är så slimmad som den är. Datorn är dock tillräckligt bred för att ha ett lite krympt numeriskt tangentbord. De smala siffertangenterna är något man måste vänja sig vid, men de är bättre än att vara helt utan det numeriska tangentbordet.

Du kan logga in på datorn med en fingeravtrycksläsare som gömmer sig i den översta raden med tangenter. Vi hade föredragit en placering i eller bredvid musplattan, men med lite övning lärde vi oss att lägga handen på tangentbordet och få pekfingret i rätt vinkel för att kunna logga in i Windows med fingeravtrycket.

På sidan finns de anslutningar som är mest nödvändiga, men inte fler. Strömmen levereras via en USB-C-port på vänster sida av datorn och strömförsörjningen är inte mycket större än en laddare för mobiler, så den bidrar till att datorn är smidig att ta med sig.


+ Stabil konstruktion

+ Bra skärm

– Inte särskilt snabb

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Galaxy Book3 är en slimmad och elegant dator som lockar dig att ta den med dig ut i världen.

Specifikationer

Märke
Samsung
Typ
Galaxy Book
Processor
Intel Core i5-1335U
Grafikkort
Intel Xe Graphics
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB SSD
Skärmstorlek
15,6"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
2 x USB-C, 2 x USB-A
Anslutningar
HDMI, microSD
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
30,4 x 20,2 x 1,29 cm
Vikt
1,16 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 11 Home 64-bit
CPU Mark
19476
2D Mark
312
3D Mark
2628
Memory Mark
3047
Disk Mark
14243
Benchmark (högre är bättre)
3295