Test av C64 Mini

The C64 Mini

Spelnostalgi på högre nivå än någonsin. C64 Mini är en trogen kopia av originalet och har faktiskt kvar mycket av det som var roligt då. Programmering i Basic till exempel!

av #Dator #Retro Games
8.5

Spelnostalgin fortsätter med oförminskad kraft. När Nintendo släppte NES Classic för något år sedan började en trend som vi ännu inte har sett slutet på, nämligen återutgivning av gamla datorer och spelkonsoler i ny tappning.

Nu är det dags för en av världens mest populära hemdatorer någonsin att återuppstå i form av The C64 Mini. Det rör sig förstås om klassikern Commodore 64, eller VIC 64 om man så vill. 1983 var 40 procent av alla hemdatorer en C64 och datorn såldes i 17 miljoner exemplar.

C64 Mini är en till utseendet trogen kopia av originalet till form och färg. Det är brunt och beigt precis som det ska vara, fast i halva storleken. Mini är 20 centimeter bred och tangenterna fejk – de går inte att skriva på. Det är lite synd eftersom datorn är så lika originalet att det går att programmera, och spara, program i Basic. Det går att ta fram ett virtuellt tangentbord och skriva med hjälp av styrspaken. Det är hopplöst. Tur då att det även går att ansluta ett vanligt usb-tangentbord till en av de två usb-portarna.

Det finns 64 spel förinstallerade och de hör dessvärre till stora delar inte precis till gräddan av C64-spel. Några guldkorn finns här (Blouder Dash, Impossible Mission, Winter Games), men klassikerna saknas. Det som dock gör C64 intressant är att det går att ladda in andra spel och program. Den som har något lätt samvete kan hitta hur många spel som helst på internet och genom att spara dem på ett usb-minne går det att ladda in dem i C64 Mini. Proceduren är dock krånglig eftersom programfilen måste ha ett specifikt namn, så det går bara att ha ett spel åt gången på usb-minnet. Men det går!

Det går också att programmera i Basic. Dagens ungdomar fattar ingenting när en stolt far visar upp ett litet program som genererar bilden ovan. Men för oss som var med 1983 är lyckan i det närmaste totalt. Det går dock bara att spara internt i enheten och det finns bara fyra platser att spara i. Det fasta programmet i Mini C64 kan uppdateras av tillverkaren och de verkar jobba med sin produkt, det har nämligen redan kommit ett par uppdateringar, så kanske tillkommer det välbehövliga funktioner så småningom.

C64 Mini får ström via microUSB, men någon strömadapter ingår inte. Det gör dock sladden tillsammans med en hdmi-kabel för att ansluta datorn till en bildskärm eller tv. På ena kortsidan finns det två usb-uttag, varav det ena går åt till den styrspak, eller joystick, som följer med. Den fungerar, men är inget under av precision. Vad vi vill se är en TAC 2 i usb-version.

Det är omöjligt att sätta ett rättvisande betyg på The C64 Mini. För den som inte har rört en VIC 64 tidigare är produkten obegriplig och i det närmaste värdelös. Men för oss som började sina datorbanor med en VIC 64 framför tv:n i vardagsrummet är det faktiskt ett riktigt roligt återseende.


+ Liten och nätt
+ Basic!
+ Andra spel kan laddas in
Trista spel ingår

The C64 Mini finns att köpa här via Prisjakt
Läs mer om The C64 Mini

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En ovanligt rolig återutgivning av en klassisk dator. 64 spel ingår, varav de flesta är usla. Men här finns mycket för Commodore 64-nostalgikerna att älska.

Specifikationer

Märke
Retro Games