Skærmens underkant stikker ud og løfter tastaturet lidt.1

MSI Summit E14 Flip Evo – A13MT

MSI Summit E14 Flip Evo är på många sätt en utmärkt kontorsdator, men den är också väldigt dyr.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #MSI
8.3

MSI E14 Flip är en nätt liten bärbar dator som är blixtsnabb för kontorsarbete i Windows och den har många praktiska funktioner. Priset borde däremot vara lägre.

På grund av den väl tilltagna prislappen förväntar vi oss helt enkelt högre prestanda från datorn än vad vi får. Grafiken sköts till exempel av processorn i stället för en dedikerat grafikkrets, så datorns hantering av 3D-grafik är ganska långsam. Den inbyggda SSD:n sätter å andra sidan rekord som den snabbaste vi har testat i en bärbar dator. Det blir helt enkelt inte mycket snabbare just nu. Övriga invändiga komponenter är aningen bättre än genomsnittet för respektive kategori. Om du klarar dig med en lite långsammare processor kan du köpa en modell av Summit E14 Flip Evo som kan vara upp till 30 procent billigare. För de flesta är det nog mer meningsfullt än den dyra version som vi har testat.

Som ordet ”Flip” i namnet antyder kan skärmen vikas in helt mot baksidan av datorn. Ett par rejäla gångjärn ser till att manövern sker utan problem. När skärmen används på normalt sätt tillsammans med tangentbordet lyfter dess baksida upp datorns undersida. På så sätt får du dels en mer lutande skrivställning och dels mer effektiv värmeavgivning under datorn. Det är bra tänkt!

Summit E14 Flip Evo har ett alldeles utmärkt tangentbord. Tangenterna tar upp lagom mycket utrymme och tecknen är ljust och fint upplysta underifrån av vitt ljus.

De inbyggda högtalarna levererar ett mycket bra rumsligt ljud som känns extra imponerande med tanke på hur litet utrymme som egentligen finns i det kompakta chassit. Bra webbkamera. Datorn har ett utmärkt utbud av anslutningar och den laddas via en USB-C-port på ena kortsidan. Tyvärr sitter det inte en motsvarande port på den andra sidan, så det finns ingen valmöjlighet när du ska ansluta den lilla och lätta strömförsörjningen. När batteriet är laddat kan MSI-datorn användas i mer än åtta timmar, beroende på vad du gör med den.

Skärmen har bra bild och det blir förvånansvärt lite reflexer på den med tanke på att den är beröringskänslig. Förhållandet mellan bredd och höjd är 16:10, och den förhållandevis höga skärmen lämpar sig bra för arbete med hemsidor och textdokument. Ovanför skärmen sitter en webbkamera som är betydligt bättre än genomsnittet för bärbara datorer. Den ger en balanserad och välexponerad bild under de flesta förhållanden. Som extra bonus sitter ett litet reglage på sidan av datorn, som kan användas för att snabbt stänga av kameran.  När du trycker på knappen visas en liten ikon på skärmen som avslöjar om kameran är på eller av.


+ Rekordsnabb SSD-lagring

+ Utmärkt skärm

– Prestandan motsvarar inte priset

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

MSI Summit E14 Flip Evo är på många sätt en utmärkt kontorsdator, men den är också väldigt dyr.

Specifikationer

Märke
MSI
Typ
Bärbar dator
Processor
Intel Core i7-1360P
Grafikkort
Intel Iris Xe Graphics
Ramminne
16 GB
Lagring
1 TB
Skärmstorlek
14"
Skärmupplösning
2880 x 1800 pixels
USB-portar
2 x USB-C, 1 x USB-A
Anslutningar
HDMI, microSD
Nätverk
Wi-Fi 6E
Mått
31,4 x 22,75 x 1,79 cm
Vikt
1,6 kg
Batteritid
8+ timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 11
CPU Mark
21131 (84)
2D Mark
434 (40)
3D Mark
3154 (35)
Memory Mark
3006 (71)
Disk Mark
43354 (99)
Benchmark (högre är bättre)
4263 (50)