Det er en let og handy computer, selv om skærmen er på over 15 tommer.

MSI Prestige 15 A12UC

Här får du en snabb processor och en suverän SSD-enhet i en lätt dator som klarar de flesta uppgifter du ger den.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #MSI
8.4

Prestige 15 är en bra, klassisk bärbar dator men som har ett näst intill överdrivet anonymt utseende.

Det är inte någon billig maskin, men du får verkligen valuta för pengarna med en av Intels bästa processorer och dessutom en av de snabbaste SSD-enheter som vi har hittat i en bärbar dator. Vi uppmätte enheten till att placera sig inom den snabbaste procenten av alla enheter som har testats med vårt testprogram.

Det handlar inte bara om en torr och tråkig teknisk mätning, för de snabba komponenterna som används märks även i praktiken när du använder
datorn: både Windows 11 och program startar extremt snabbt. 

Även om datorn kanske ser ut som något som hör hemma på ett kontor kan du även spela på den. Den har ett utmärkt grafikkort från Nvidia som får även de senaste skjutspelen att se bra ut. Skärmen har bara Full HD-upplösning, men det minskar också arbetsbördan för grafikkortet att det inte finns fler pixlar än så som behöver uppdateras.

Det hade dock behövts lite bättre ljusstyrka och kontrast i skärmen. Det kan vara svårt att läsa på den om du sitter i starkt dagsljus. I gengäld har skärmen en helt matt yta, så att du slipper att bli bländad av solen.

Kylningen av datorn är lite bullrig när processorn jobbar för högtryck och utblåset av varm luft kunde varit bättre genomtänkt. Vid belastning blåses varm luft upp mot skärmens underkant, så att området ovanför tangentbordet och den nedre delen av skärmen blir väldigt varmt. Det kan inte vara hälsosamt för datorn på lång sikt. Vi var mycket nöjda med tangentbordet under de två veckor vi skrev på det varje dag. Oavsett om du skriver med tio fingrar eller kör pekfingervalsen ger tangenterna fin feedback, så att du känner när de är nedtryckta i botten. 

Vi blev lite irriterade över att det bara sitter en Fn-tangent på höger sida. Det är den tangent som ger tillgång till alternativa funktioner på tangenterna inklusive hela översta raden med funktionstangenter som bland annat används för att styra multimediefunktioner. Dessutom är den smala Fn-tangenten alldeles för svår både att nå och att träffa korrekt när du sitter med fingrarna på de andra tangenterna.

Datorn är lätt med tanke på att du får en skärm på över 15 tum. Den är bara drygt en och en halv centimeter tjock och det har bara blivit plats för få anslutningar på sidorna. Strömmen levereras via en USB-C-kontakt, men det finns bara en port för laddning på vänster sida. Därmed måste du alltid ha kabeln hängande på samma sida, oavsett var eluttaget är i förhållande till datorn.


+ Snabb processor och SSD

+ Lätt trots en stor skärm

– Dåligt placerad Fn-knapp

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Här får du en snabb processor och en suverän SSD-enhet i en lätt dator som klarar de flesta uppgifter du ger den.

Specifikationer

Märke
MSI
Processor
Intel Core i7-1280P
Grafikkort
GeForce RTX 3050, 4 GB GDDR6
Ramminne
16 GB DDR4
Lagring
1 TB SSD
Skärmstorlek
15,6"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
2 x USB-C (Thunderbolt 4), 2 x USB A
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
35,7 x 23,4 x 1,7 cm
Vikt
1,65 kg
Operativsystem
Windows 11 Home, 64 bit
CPU Mark
25742
2D Mark
441
3D Mark
9026
Memory Mark
2932
Disk Mark
50068
Benchmark (högre är bättre)
4717