Hvis du spiller eller bruger meget krævende programmer, så klarer denne computer det hele – men husk høretelefonerne.

MSI GE65 Raider 9SF

En kraftfull speldator med extrema prestanda

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #MSI
8.8

Det är ingen tvekan om vad det här är för dator. Så fort vi ställer upp den på testbänken inser alla som ser den att detta är en speldator. Det syns lång väg att den är byggd för att inte krokna när de senaste actionspelen drar i gång. Enorma kylgaller på sidorna avslöjar att det måste dölja sig någonting häftigt på insidan.

Det får vi inte minst bekräftat när vi drar i gång våra testprogram för att mäta prestandan. Sällan har vi varit med om en bärbar pc som blåser ut så mycket varm luft. Vinddraget påminner mer om en hårtork än en dator. I det sammanhanget är det ju skönt att GE65 Raider 9SF inte låter som ett jetflygplan hela tiden. Vid normal belastning sansar sig hårtorken, men den som tänker spela ett nytt 3d-spel måste leta fram hörlurarna.

När testprogrammen är klara kommer förklaringen till det våldsamma kylbehovet. Både processorn och grafikkortet är extremt snabba. Grafiken sköts om av Nvidias nyaste RTX-kort som har prestanda nog för att till exempel simulera ljusets fysiska egenskaper och som får nya spel att se i det närmaste fotorealistiska ut.

Skärmen matchar grafikkortet. Bilden är elegant och skarp och det finns i stort sett inga reflexer alls, inte ens när vi tar med oss datorn ut i strålande solsken. Skärmen fungerar exceptionellt bra med snabba actionpräglade spel, där alla rörelser blir lika mjuka och naturliga som på film. Här finns inga hack i snabba rörelser och inget flimmer.

Tangentbordet kommer från speltillbehörstillverkaren SteelSeries och det är riktigt bra. Varje tangent kan förstås lysa upp i alla tänkbara färger och tangenterna är sköna för såväl arbete som spel. De ger perfekt skrivmotstånd och tangentbordet är definitivt bättre än genomsnittet i en bärbar pc. Dessutom är chassit så brett att det finns plats för en numerisk del.

På sidorna finns det ett bra urval av portar, bland annat både hdmi och DisplayPort för anslutning av externa bildskärmar. Vi får även ett gammalt hederligt nätverksuttag för ethernet.

En liten specialare är att usb-portarna lyser. Det kan låta knäppt, men faktum är att funktionen är riktigt bra. Det är toppen att portarna lyser när man ska ansluta enheter och belysningen är skum i rummet (vilket den med stigande ålder alltid är).

MSI GE65 Raider 9SF är av naturliga skäl ingen lättviktare. Det är något av en stationär bärbar pc som trivs bäst på ett stadigt bord. Än mer stationär blir den med tanke på nätdelen, som är den största vi har sett till en bärbar dator. Letar du efter en snabb dator att ha med i vardagen var du än är, är MSI:s monster inte rätt kandidat.


+ Höga prestanda
+ Bra skärm och tangentbord
Låter mycket

Läs mer om MSI GE65 Raider 9SF


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Den som spelar mycket eller använder tunga program får här en dator som klarar allt. Men glöm inte hörlurarna.

Specifikationer

Märke
MSI
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-9750H
Grafikkort
Nvidia GeForce RTX 2070, 8 GB
Ramminne
16 GB, DDR4
Lagring
512 GB, ssd, 1 TB, hdd
Skärmstorlek
15.6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb c 3.2 Gen 2, 2x usb 3.2 Gen 1, 1x usb 3.2 Gen 2
Nätverk
Bluetooth, 802.11ac, gigabit Ethernet
Mått
35,8 x 24,8 x 2,7 cm
Vikt
2,27 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10
CPU Mark
14233
2D Mark
832
3D Mark
11101
Memory Mark
2816
Disk Mark
14804
Benchmark (högre är bättre)
6267