Kabinettet er meget stort.

MSI Codex XE Plus 9SC-298EU

Jämförande test av tunga stationära pc.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #MSI
9.1

När de stora datortillverkarna bygger stationära datorer görs det ofta efter ungefär samma princip som med bärbara datorer: allting designas, monteras och ibland även plomberas för att det ska vara svårt för oss användare att kunna byta ut datorns komponenter. Så är det dock verkligen inte med den här Codex XE-datorn från MSI.

Om du tar bort ett par skruvar och öppnar det svarta chassit möts du av en till synes klassisk stationär dator med gott om utrymme för fler hårddiskar och minneskapslar. Trots att grafikkortet tar upp två stycken PCI Express-platser finns det fortfarande fyra lediga så att du ska kunna bygga ut datorn.

Strömsladdarna, som i somliga datorer är tryckta genom hål eller gömda och otillgängliga, sitter här fast med buntband i plast som kan klippas av och bytas ut om du behöver dra om sladdarna. Det här är en dator som är tänkt att användas i många år framöver, eftersom det är så enkelt att byta ut och uppgradera komponenterna i den.

Det är en förhållandevis tyst dator. Det enda som egentligen kan höras är fläktarna på grafikkortet, och de hörs nästan bara när man verkligen belastar grafikkortet rejält. Dessutom är chassits ovansida full med hål för ett förbättrad luftgenomströmning.

MSI Codex XE är extremt snabb. Framför allt ssd-enheten är blixtrande snabb, men det är synd att den inte har kompletterats med en mekanisk hårddisk med gott om utrymme. Ssd-enhetens 512 gigabyte är lite i underkant när vi kliver in i 2020. Om du till exempel har ett stort antal bilder och filmer eller tycker om att spela, är du nästan tvungen att köpa och installera en hårddisk i någon av de tomma platserna i datorn.


+ Enkel att uppgradera
+ Snabb ssd
För lite lagringsutrymme

Läs mer om MSI Codex XE Plus 9SC-298EU


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

MSI:s dator är inte bara otroligt snabb, den är även välkonstruerad och enkel att uppgradera om du skulle vilja det.

Specifikationer

Märke
MSI
Typ
Stationär pc
Processor
Intel Core i5-9600K, 3,7 GHz
Grafikkort
Nvidia GeForce RTX 2060 Aero, 8 GB
Ramminne
16 GB, DDR4
Lagring
512 GB, SSD (m.2)
USB-portar
2x usb 2.0, 6x usb 3.0, 2x usb c 3.1
Anslutningar
eSATA, PS/2
Mått
49,4 x 46,1 x 19,5 cm
Vikt
10,3 kg
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
14036
2D Mark
1027
3D Mark
13738
Memory Mark
3257
Disk Mark
23619
Benchmark (högre är bättre)
6995