Farven i hver enkelt tast kan styres separat.

MSI Alpha 15 A3DDK-013NE

Snabb pc med dyr framtoning.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #MSI
8.4

Den råa, lite industriella utformningen och de många detaljerna gör att MSI:s bärbara dator ser mycket dyrare ut än vad den egentligen är. Detta är en förvånansvärt snabb dator med en frestande prislapp.

I profil är MSI Alpha 15 i det närmaste en trekant. Bakkanten är mycket tjockare än fronten. Det beror på det tämligen extrema kylsystemet, som också är datorns enda egentliga svaghet. Bakom stora ventilationsgaller sitter det nämligen alldeles för ljudliga fläktar som blåser ut varm luft från datorns inre. Det går att få tyst på fläktarna genom att dra ner på prestandan, men det vill man ju inte gärna – och då är det bara att stå ut med den ljudliga sommarbris som kylsystemet bidrar med.

Alpha 15 har riktigt fina prestanda i förhållande till priset. Datorn fungerar ypperligt till allt möjligt och den har till och med ett anständigt grafikkort för den som gillar att spela. AMD:s processor Ryzen är ungefär lika snabb som Intels Core i5-processor, det vill säga en rimlig mellanklassare.

För den som gärna sitter framför datorn i mörker bjuder MSI Alpha på ett par specialtrick. Det ena är att usb-portarna är upplysta inifrån med rött ljus – en praktisk detalj som vi gärna ser att fler datortillverkare anammar. Det andra är ett lyckat tangentbord med separat ljus i varje tangent. Det innebär att det går att rita upp tjusiga ljusmönster på tangentbordet eller, ännu bättre, få de kortkommandon som ofta används i ett särskilt program att lysa upp i en annan färg än övriga tangenter. Detta är främst tänkt för datorspelare och tangentbordet är också framtaget i samarbete med speltillbehörsmakarna på SteelSeries.

Skärmen är skarp och ljusstark. Den matta ytan trollar effektivt bort alla reflexer. Skärmen är dock inte tryckkänslig.

MSI Alpha är ganska tung och den lämpar sig bäst för en fast plats i tillvaron. Men den som vill ha en dator att då och då ta med sig får väldigt mycket för pengarna här.


+ Fina prestanda
+ Bra tangentbord
Högljudd fläkt

Läs mer om MSI Alpha 15 A3DDK-013NE


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

MSI Alpha är en förförisk bärbar pc till ett rimligt pris. Det enda som skämmer är de högljudda fläktarna.

Specifikationer

Märke
MSI
Typ
Bärbar pc
Processor
AMD Ryzen 7, 3750H
Grafikkort
AMD Radeon RX 5500M
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB, SSD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb 2.0, 3x usb 3.1, 1x usb c 3.1
Anslutningar
Hdmi hörlurar, Ethernet
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
35,77 x 24,8 x 2,75 cm
Vikt
2,3 kg
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64 bit
CPU Mark
9137
2D Mark
341
3D Mark
3012
Memory Mark
2023
Disk Mark
12511
Benchmark (högre är bättre)
3014