Test av nya Microsoft Surface Pro

Microsoft Surface Pro

Microsoft Surface Pro är en fantastisk 2 i 1-dator med höga prestanda och lång batteritid, som dock fungerar bäst som en bärbar pc.

#Dator #Microsoft
8.9

Precis som Apples iPhone anses vara alla smartmobilers moder sedan den lanserades för tio år sedan, är Microsofts produktlinje något av den standard alla andra tillverkare av 2 i 1-datorer måste mäta sig mot.

Microsoft har uppdaterat datorerna i serien Surface Pro, som finns i sex olika varianter med olika processorer, 8 eller 16 gigabyte ramminne och en ssd på 256, 512 eller 1024 gigabyte.

Nya Surface Pro känns professionell när man håller i den. De rundade hörnen, de eleganta dolda ventilationshålen på sidorna och den silvriga baksidan ger onekligen en exklusiv känsla. På baksidan finns det ett utfällbart stöd som gör att datorn kan stå upp. Rätt inställd får stödet Surface Pro att kännas som en regelrätt bärbar pc – om man köper till tangentbordet förstås. Det finns i tre varianter och även om det dubblerar som skydd för skärmen är det alldeles för dyrt – från 1 500 kronor. Annars kan man ju nöja sig med pekpennan Surface Pen för 1 100 kronor…

När stödet fälls in fungerar Surface Pro som en pekdator. Stödet är enkelt men mycket funktionellt och det fungerade klanderfritt under våra tester.

Kraftigt innanmäte

Vår testdator är en mellanmodell med en Intel Core i7-processor. Surface Pro finns med Core m3- eller i5-processorer också och då blir den billigare samt tystare eftersom de saknar fläktar. Prestanda är förstås lägre, men det är också priset. M3-modellen kostar 9 500 kronor.

Vår i7:a låter en del när den belastas hårt, men den är trots allt mycket tystare än en konventionell bärbar pc. Ett stort plus i kanten är batteritiden på hela 13,5 timmar vid normal användning.

Den 12,3 tum stora pekskärmen är så ljusstark att det kan bli lite väl ljust i vissa lägen. Ljudet är överraskande bra för att komma från en så här pass tunn dator. Högtalarna som sitter på var sin sida skärmen syns överhuvudtaget inte.

Mer bärbar än pekdator

Surface Pro är en fantastisk bärbar dator, men inte fullt lika spännande i pekläget. Det beror på Windows 10 och Windows Store. Dels känns inte Windows 10 som ett operativsystem för pekdatorn även i det så kallade surfplatteläget, dels är utbudet av appar i Windows Store märkbart begränsat jämfört med vad som finns till iPad och Android.


+ Höga prestanda
+ Lång batteritid
Dyr
Tangentbord och penna kostar extra


Surface Pro finns att köpa här direkt från Microsoft

Läs mer om Microsoft Surface Pro

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Surface Pro är den bästa 2 i 1-datorn på marknaden, men köp den bara om du behöver en bärbar pc.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Typ
2 i 1-pc
Processor
i7
Grafikkort
Intel Iris Plus Graphics 640
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB SSD
Skärmstorlek
12,3 tum, PixelSense
Skärmupplösning
2736 x 1824 (3:2)
USB-portar
Usb 3.0
Anslutningar
microSDXC-kortläsare, hörlurar, Mini DisplayPort
Nätverk
802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1
Mått
29,2 x 20,1 x 0,8 cm
Vikt
0,78 kg
Batteritid
13,5 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10