Test av Microsoft Surface Pro 6

Microsoft Surface Pro 6

En surfplatta som egentligen är en dator, men tangentbordet/skyddet kostar extra.

av Markus Dahlberg #Dator #Microsoft
7.6

Microsofts surfplatta Pro 6 har kommit i en uppdaterad version med Intels Core i7-processor av åttonde generationen. Det är den stora och enda nyheten, i övrigt känner alla Surfaceälskare igen sig.

Det måste finnas någon form av kunder som tycker att Microsofts surfplatta Pro är ett vettigt köp. Det vore intressant att träffa dessa personer för att få reda på vad det är som lockar. Det är nämligen svårt att förstå vad den här surfplattan/datorn går ut på.

Visst, det här är en surfplatta av klassiskt hög Microsoftkvalitet och som är väl anpassad efter företagets operativsystem. Vi får till exempel stöd för ansiktsigenkänning och pekpenna. Byggkvaliteten är oöverträffat hög med ett metallchassi som är i det närmaste orubbligt hur mycket man än försöker vrida och bända det, och skärmen är ljusstark med ovanligt hög kontrast.

Dessvärre är det alldeles för mycket som inte är vettigt. Pro 6 ser ut som Microsoft surfplattor har gjort under så lång tid nu att designen börjar kännas gammal. Den enda porten vi får är en trött usb 3.0 och Microsoft envisas med sin egenutvecklade laddport som knappast gör någon glad. Okej, laddkontaktens magnetfäste är fortfarande en lysande idé sedan Apple introducerade den för en herrans massa år sedan. Men var är usb c? Det är en fysiskt liten port som alla andra tillverkare har förstått är framtiden. Den fungerar lika bra som laddport som tillbehörsport. Microsoft tittar åt annat håll.

Vi får ett hörlursuttag, vilket är toppen, och en Mini DisplayPort, vilket är mindre engagerande. I övrigt – nada. Det går förstås att argumentera för att detta egentligen inte är någon surfplatta eftersom den med ett externt tangentbord fungerar fullt ut som en bärbar pc med Windows 10. Problemet är bara att det inte följer med något tangentbord. Det som syns på bilden här intill kostar 1313 kronor, nedsatt från 1459. HURRA! Att inte skicka med det för övrigt alldeles utmärkta tangentbordet/skyddet till en dator som kostar över 17000 kronor är en skam.

Pro 6 är för tung för att kännas bekväm i soffan för filmtittning eller i sängen för att läsa nyheterna innan det är natti-natti. Den är 1,5 hekto tyngre och 3700 kronor dyrare än Apples fläskiga iPad Pro 12,9 tum. Dessutom är inte Windows 10 det perfekta surfplattesystemet. Även i surfplatteläget blir det för mycket dator.

Så, vem ska köpa Pro 6? Vi vet inte. Den är alldeles för dyr med tanke på vad vi får. Vi hoppas på uppryckning till nästa generation.


+ Hyfsade prestanda
+ Hög byggkvalitet
+ Snabb
Gamla portar
På tok för dyr

Läs mer om Microsoft Surface Pro 6


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En välbyggd och på många sätt alldeles utmärkt dator/surfplatta, men den börjar kännas som en gammal stofil som vägrar ändar på sig.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Typ
Surfplatta
Processor
Intel Core i7-8650U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
12,3 TUM
Skärmupplösning
2736 × 1824, 267 ppi
USB-portar
1x usb 3.0
Anslutningar
1x Mini DisplayPort, hörlurar
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1
Mått
292 × 201 × 8,5 mm
Vikt
784 g
Batteritid
2-12 h
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Pro
CPU Mark
9673,1
2D Mark
566,0
3D Mark
1163,8
Memory Mark
2080,5
Disk Mark
10767,2
Benchmark (högre är bättre)
3364.8