Med pekpennan går det att skriva på skärmen på samma sätt som med en penna på papper.

Microsoft Surface Pro 4

Bra pekdator med skyddande tangentbord

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Microsoft
7.6

Microsoft Surface Pro är i grunden en pekdator som när det speciella tangentbordet ansluts blir en bärbar pc. Det positiva med tangentbordet är att det även skyddar skärmen. Det negativa är att det inte ingår. Det kostar dessutom väl tilltagna 1500 kronor.

Det finns fördelar med att ha två funktioner i en maskin, men det finns även en del nackdelar som är värda att fundera på. Tangentbordet är till exempel inte alls lika bra som de som sitter i bärbara datorer. Det är svårt att känna när en tangent är nedtryckt och om datorn har registrerat nedslaget. Det går därför långsammare att skriva på Type Cover, som tangentbordet heter.

Det mest positiva med Surface Pro 4 är den fina skärmen, som har hög upplösning. Pekfunktionen reagerar snabbt och för precisionsarbete eller handskrivna anteckningar följer det med en pekpenna. På baksidan finns det ett utfällbart stöd som håller skärmen i rätt läge när den står på ett bord. Det är riktigt bra. Stödet är stort och datorn står riktigt stadigt när det är utfällt.

Har du någon gång snubblat över laddsladden till en bärbar dator uppskattar du det magnetiska fästet för strömkabeln. Vid ett snubbel poppar den bara loss utan att något går sönder. Datorn står kvar på bordet när kontakten rycks ut, samtidigt som den sitter lagom fast under normala omständigheter. Kontakten klickar fast i datorn, vilket gör att man kan fästa den utan att vrida och vända på hela datorn. Smidigt!

Värt att notera är det fattiga utbudet av anslutningsmöjligheter. Det enda som finns är en enda usb-port. Vill du ansluta något mer än en mus är det alltså en usb-hubb som gäller.

Surface Pro 4 har prestanda i nivå med bärbara datorer i samma prisklass. Eftersom Surface Pro 5 dyker upp snart är fyran dessutom prissänkt med 1500 kronor. Frågan du ska ställa dig är som vanligt vad du ska använda datorn till. Även om Surface Pro 4 i teorin fungerar som en bärbar pc kan det vara bättre att köpa en sådan om du ska jobba mycket med datorn.


+ Magnetiskt laddkontakt
+ Pekpenna följer med
Få anslutningar


Surface Pro 4 finns att köpa direkt från Microsoft

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Surface Pro 4 är ett bra alternativ till en traditionell bärbar pc, särskilt om du då och då även vill ha en renodlad pekdator.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-6300U
Grafikkort
Intel Graphics 520
Ramminne
4 GB
Lagring
128 GB, SDD
Skärmstorlek
12,3 tum
Skärmupplösning
2732 x 1824 pixel
USB-portar
1x usb 3.0
Anslutningar
Mini DisplayPort
Mått
29,2 x 20,1 x 0,8 cm
Vikt
1,1 kg
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Pro
Benchmark (högre är bättre)
2275,2