Den berøringsfølsomme skærm inviterer til at bruge pc'en som en tablet, så det er lidt synd, at skærmen ikke kan vippes meget længere bagover end her.

Microsoft Surface Laptop Go 2

Surface Laptop Go 2 är en läcker och robust byggd bärbar dator, men komponenterna lever inte upp till vad det yttre utlovar.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Microsoft
8.5

Microsofts Surface Laptop Go 2 är inte alls den snabbaste datorn på marknaden, men det är en mycket välbyggd dator med aluminium på både över- och undersida. Allting känns slitstarkt och genomarbetat, och det goda intrycket håller i sig även när du öppnar datorn och startar den.

Här får du en snygg och mycket ljusstark skärm som du kan använda för att styra datorn eftersom det är en pekskärm. Den kan bara fällas upp i en vinkel på cirka 135 grader, trots att det är perfekt att använda en dator av den här typen som en surfplatta genom att vika in skärmen bakom tangentbordet.

Det finns en viss fördröjning när du rör fingret över skärmen för att till exempel bläddra på en lång hemsida. Det innebär att fingerkontrollen inte är lika direkt som när du använder en snabb mobil. Surface Laptop Go 2 kan generellt inte riktigt hänga med andra bärbara datorer i samma prisklass som vi har testat. Faktum är att den hamnar lite på efterkälken både med processorns och minnets hastighet, samtidigt som lagringsutrymmet inte heller imponerar. Du får med andra ord betala extra för den utmärkta byggkvaliteten och det kända märket. Strömknappen är en del av själva tangentbordet och innehåller även fingeravtrycksläsaren. Det är en bra lösning att knappen inte sitter ända upp i hörnet. Istället sitter den bredvid Delete-tangenten, men fingeravtrycks-
läsaren lyser när den är aktiverad så att du kan hitta den även i mörker. Den känner snabbt av ditt fingeravtryck och loggar in dig i Windows.

Fn-tangenten fungerar på samma sätt som Capslock-knappen, så att du bara trycker ned den för att den ska vara aktiverad tills du trycker på den igen. På så sätt kan du själv välja om du vill använda den översta raden med tangenter som vanliga funktions- tangenterna från F1 till F12, eller om du föredrar att använda dem för att till exempel styra ljudinställningarna på datorn.

Surface Laptop Go 2 är en liten dator med en skärm på endast 12,4 tum. Samtidigt är den slimmad och det gör att det bara blivit plats för ett sparsamt utbud av anslutningar på sidorna. Faktum är att det bara finns ett par USB-portar och ett hörlurs- uttag på ena sidan. På andra sidan finns bara den långa, tunna ladd- kontakten. Den är magnetisk, så det är väldigt enkelt att sätta i och ta ur laddkabeln.

Den är mycket tyst även om fläkten arbetar för fullt, och för det mesta hörs inget ljud alls från datorn. 

Surface Laptop Go 2 finns i många konfigurationer och du hittar den ner till 40 procent billigare än den modell vi testat om du kan leva med bland annat mindre arbetsminne och en svagare processor.


+ Magnetisk laddningskontakt

+ Bra skärm

– Inte särskilt snabb

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Surface Laptop Go 2 är en läcker och robust byggd bärbar dator, men komponenterna lever inte upp till vad det yttre utlovar.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Processor
Intel Core i5-1135G7, 2.4 GHz
Grafikkort
Intel Iris Xe Graphics
Skärmstorlek
12,4"
Skärmupplösning
1536 x 1024 pixels
USB-portar
1 x USB-C, 1 x USB 3.2
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
27,8 x 20,6 x 1,6 cm
Vikt
1,13 kg
Operativsystem
Windows 11 Home 64-bit
CPU Mark
9622
2D Mark
298
3D Mark
2350
Memory Mark
2257
Disk Mark
12227
Benchmark (högre är bättre)
2802