Skærmen kan ikke slås meget længere op end her.

Microsoft Surface Laptop 5

Microsoft Surface Laptop 5 är en inbjudande bärbar dator med en prestanda som inte riktigt lever upp till priset.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Microsoft
8.8

Det här är den typen av stilren dator som man gärna vill synas med när man fäller upp den ute i stan. Lock och botten är inpackade i borstat aluminium, och både skarvar och gångjärn känns väldigt robusta.

Windows Hello-funktionen får dig nästan att känna dig välkommen, för den känner snabbt igen ditt ansikte och loggar in dig i Windows så fort du sätter dig framför den utmärkta inbyggda webbkameran.

Datorn klarar visserligen vanligt kontorsarbete utan några som helst problem, men prestandan lever inte riktigt upp till prislappen. Det finns inte något dedikerat grafikkort, så den lämpar sig inte speciellt bra för vare sig tunga spel eller avancerad video-redigering. Det var däremot inga som helst problem när vi tittade på film, surfade på nätet eller arbetade i ett kalkylblad.

Den här texten skrevs med datorns tangentbord, och det gick en aning långsammare än med vårt vanliga tangentbord. Tangenterna kan bara tryckas ned en kort bit, och tangentbordet fungerar bäst om du främst skriver med pekfingervalsen i stället för att använda alla tio fingrarna utan att titta. Dessutom är de är väl upplysta underifrån med ett vitt ljus, vilket är bra om du gillar att titta på tangenterna när du skriver.

Det går också att styra datorn från pekskärmen. Det fungerar perfekt, eftersom skärmen reagerar näst intill omedelbart på dina fingerrörelser. Det är dock lite förargligt att du inte kan vika runt skärmen till baksidan och använda datorn som en surfplatta. Musplattan är stor och fungerar bra. I princip hela plattan kan användas som vänsterklicksknapp, förutom det nedre högra hörnet som används för att göra högerklick.

Microsoft framhäver själva datorns inbyggda mikrofoner som ett särskilt plus, men vi märkte inte att de höjde sig märkbart över genomsnittet när vi använde dem i ett videosamtal på Google Meet.

Vi använde Surface Laptop 5 på batteridrift i nästan en och en halv arbetsdag. Det är bra gjort för en dator där det inte ryms något stort batteri i det slimmade chassit. Just chassits tjocklek begränsar också
antalet anslutningar: Det finns en gammal USB-A-port, en USB-C-port med Thunderbolt 4 för supersnabba filöverföringar samt ett hörlursuttag. Det är allt. På datorns högra sida sitter bara en av Microsofts utmärkta magnetiska laddningskontakter.


+ Bra pekskärm

+ Lång batteritid

– Lever inte upp till priset

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Microsoft Surface Laptop 5 är en inbjudande bärbar dator med en prestanda som inte riktigt lever upp till priset.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Typ
Bärbar dator
Processor
Intel Core i7-1255U
Grafikkort
Intel Iris Xe Graphics
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB SSD
Skärmstorlek
15"
Skärmupplösning
2496 x 1664 pixels
USB-portar
1x USB-A, 1 x USB-C
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 11 Home
CPU Mark
15231
2D Mark
317
3D Mark
2696
Memory Mark
1437
Disk Mark
19187
Benchmark (högre är bättre)
2889