Microsoft Surface Laptop 4

Den utmärkta skärmen och den blixtsnabba processorn gör det till ett nöje att arbeta på Surface Laptop 4.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Microsoft
9.0

 

Skriver du mycket på datorn eller spenderar nästan all din tid med webbläsaren öppen? Då kanske Microsoft Surface Laptop 4 är något för dig.

Datorns skärm är nämligen i särklass för kontorsarbete. Bildkvaliteten är extremt bra med en skarp och
mycket ljusstark bild. Formatet är inte 16:9 som på TV-apparater och de flesta datorbildskärmar. Skärmen är istället formad i det aningen högre 3:2-formatet som passar bättre för textdokument, långa webbsidor och annat som är högt och smalt. Filmer, spel och annat brett innehåll är den däremot inte lika lämpad för.

Den andra stora fördelen med den version av Surface Laptop 4 som vi testade är den snabba processorn.
Den är bland de bästa från Intel-konkurrenten AMD. Tyvärr bidrar den tillsammans med kvalitetsskärmen till att driva upp priset på datorn.

Utbudet av anslutningar är mer skralt. På ena sidan kan bara strömkabeln anslutas, och på den andra
sitter bara en USB-port, en USB-C-port och ett hörlursuttag. Laddaren tar upp en del plats. Den är smal och avlång och ansluts med ett litet magnetiskt klick. Om någon snubblar på kabeln hoppar kontakten ur utan att skada vare sig kabel eller dator, vilket är riktigt smart.

Strömknappen är dold
Designen är minimalistisk. Allt är så enkelt och stilrent som möjligt. Här finns ingen fingeravtrycksläsare eller synliga högtalare. Till och med strömbrytaren är dold. Den är placerad på den översta raden på tangentbordet mellan de andra knapparna. Den har dock fått en liten förhöjd knopp, så den är lite lättare att hitta om det inte är så mycket ljus i rummet.

Tangentbordet är inte ett av de bästa, men det blir sällan särskilt bra när datorn är så tunn som här. I gengäld får du en stor och väldigt snabb musplatta, och du kan även styra datorn med ett finger på pekskärmen.

När man tar den högpresterande processorn i beaktning, låter Surface Laptop 4 faktiskt anmärkningsvärt lite. Det är inget som stör ens när man arbetar på datorn. Alla dessa trevligheter gör att priset är väldsigt högt för den modell som vi lånade av Microsoft för testet. Surface Laptop 4 finns dock i flera olika versioner och den billigaste, som bland annat har en mindre skärm på 13,5 tum och en långsammare processor, kostar under 13 000 kronor.

 

+ Väldigt bra skärm

+ Extremt snabb processor

– Få anslutningar

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Den utmärkta skärmen och den blixtsnabba processorn gör det till ett nöje att arbeta på Surface Laptop 4.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Typ
Bærbar pc
Processor
AMD Ryzen 7 Surface Edition, 2.00 GHz
Grafikkort
AMD Radeon Graphics
Ramminne
16 gigabytes
Lagring
512 gigabytes SSD
Skärmstorlek
15 tommer
Skärmupplösning
2496 x 1664 pixels
USB-portar
3:2
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Mått
34 x 24,4 x 1,45 cm
Vikt
1,54 kg
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
18050
2D Mark
628
3D Mark
2547
Memory Mark
2255
Disk Mark
15313
Benchmark (högre är bättre)
4598