Test av Microsoft Surface Laptop 2

Microsoft Surface Laptop 2

En tunn och lätt bärbar pc som nu har kommit i en uppdaterad version.

av #Dator #Microsoft
7.8

Microsoft har uppdaterat sin lilla bärbara pc Surface Laptop och lagt till en 2:a i namnet. Det mesta är sig likt från förra modellen och byggkvaliteten är fortfarande skyhög.

Chassit är extremt avskalat med Microsofts logotyp diskret inpräntat mitt i det matta metallocket. Sidorna är i princip lika rena de. De strama linjerna störs endast av ett usb 3.0-uttag, en Mini DisplayPort och ett hörlursuttag på vänster kortsida. Till höger finns bara den för Microsoft unika laddporten, som ser ut som en springa till en kortläsare. Längs bakkanten finns det en rad minimala ventilationshål. Just kylningen är en detalj som imponerar. Laptop 2 är för det mesta absolut knäpptyst.

När vi öppnar datorn möts vi av en klar och ljusstark skärm som omgärdas av en ovanligt bred kant. Bilden är skarp med god kontrast och färger som riktigt vibrerar. Skärmen är tryckkänslig och den reagerar mycket snabbt och precist när man pekar. Pekfunktionen är en av de bättre vi har provat. Det enda som stör är den breda svarta kanten runt bildytan. Att konkurrenterna satsar på tunna skärmkanter tycks inte oroa Microsoft. Detta är dessvärre inte det enda som känns lite gammaldags i Laptop 2.

En annan detalj som stör är valet av portar. Bara en usb 3.0-port. Kom igen. Vi skriver 2019 nu och världen har rusat vidare mot betydligt smidigare usb c. Dessutom är det för snålt med bara en usb-port. Varför inte skippa den underliga laddporten och satsa på en usb c-port till för laddning? Samma sak gäller Mini DisplayPorten. Vem blir glad av den? Även här har usb c tagit över för den som vill ansluta en externt bildskärm. Microsofts svar på det är Surface Dock med åtta portar av olika slag för 2 300 kronor.

I övrigt finns det mycket att tycka om här. Musplattan är den kanske bästa vi har testat. Ansiktsinloggningen i Windows sker så blixtsnabbt att det inte gör någonting att det saknas en fingeravtrycksläsare. Den höga byggkvaliteten känns direkt när man tar tag i datorn och framför allt när man öppnar den. Locket kan öppnas med en hand (en underskattad finess) och datorn vaknar omedelbart. Tangenterna ger perfekt motstånd och de har en matt yta som är underbar att känna när man skriver. Området runt tangenterna och musplattan är klätt i Alcantara, som är ett syntetiskt fibermaterial som är aningen strävt. Det gör att händerna ligger stadigt utan att glida när man skriver.

Det är inte tu tal om annat är att det är en riktigt högklassig bärbar pc som fungerar exceptionellt smidigt med Windows (fattas bara annat). Den känns robust och hållbar och den kan mycket väl bli en långlivad vän på skrivbordet. Men bristerna gnager, särskilt med tanke på prislappen. Konkurrenterna är på många områden långt förbi och det känns som om Microsoft skyndar lite väl långsamt med sina uppdateringar.


+ Hög byggkvalitet
+ Lätt och elegant
Känns gammaldags
Lite dator för pengarna

Läs mer om Microsoft Surface Laptop 2


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Välbyggd, snygg, lätt och tunn. Laptop 2 är en trevlig dator som är lätt att gilla, men konkurrenterna är förbi.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-8250U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
13,5 tum
Skärmupplösning
2256 x 1504 pixel, 144 DPI
USB-portar
1x usb 3.0
Anslutningar
Mini DisplayPort, hörlurar
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1
Mått
30,1 x 22,3 x 1,45 mm
Vikt
1,25 kg
Batteritid
14,5 h
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
8512.7
2D Mark
524.7
3D Mark
1196.9
Memory Mark
1813.1
Disk Mark
11542.4
Benchmark (högre är bättre)
3139.9