Skärmen kan tas loss, så att Surface Book blir en pekdator.

Microsoft Surface Book

Microsofts nya bärbara pc Surface Book snabb och välbyggd

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Microsoft
9.1

De flesta datorer som vi ställer på testbänken är tämligen anonyma. Det gäller dock inte Microsofts första bärbara dator Surface Book. Det syns att detta är någonting speciellt.

Chassit är tillverkat av magnesium och ger en speciell känsla av kvalitet när man tar tag i datorn. Surface Book känns både rå och skön att hålla i på samma gång. De lite skarpa kanterna och det extremt kraftiga och spektakulära gångjärnet ger ett intryck av att Surface Book är en dator att räkna med. Det är nästan lite militär kvalitet över den.

Surface Book är en 2 i 1-dator. Skärmen kan tas loss från tangentbordet för att antingen fungera som pekdator eller för att vändas med bildsidan uppåt när datorn fälls ihop. Datorn separeras via en tangent som sitter bland övriga tangenter utan att särskilja sig på något sätt. Det gör att den är lite svår att hitta. Alternativt går det att klicka på en särskild ikon i Meddelandefältet i Windows för att lossa skärmen. Skärmlåset öppnas när tangenten trycks ned, varpå skärmen kan tas loss. Är det för lite ström i batteriet går det inte att separera enheterna, vilket man kan ha delade åsikter om.

Surface Book är en dator som i stort sett har alla rätt. Den är både snabb och tyst, även om den kan bli ganska varm på baksidan av skärmen – något som kan hända även utan att processorn eller grafikkortet pressas hårt. Datorn är konstruerad för att leda ut varmluften genom en rad hål runt skärmen.

Skärmen är bland de bästa vi har sett och pekfunktionen är rent otroligt bra.

Det följer med en pekpenna för att anteckna och rita på skärmen. Den är magnetisk och fästs enkelt på skärmens vänstra sida. Där sitter den bra och stadigt fast, men när datorn ska plockas upp eller stoppas ned i en datorväska åker pennan lätt av.

Det finns flera modeller av Surface Book och vi har testat den billigaste. Med en Core i7-processor, 16 gigabyte ramminne, en terabyte lagring samt grafikkortet nVidia GeForce GTX 965M kostar Surface Book 40 000 kronor.

Microsoft Surface Book finns att köpa här via Prisjakt


+ Gediget magnesiumchassi
+ Smart låsmekanism
Dyr

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En riktigt bra 2 i 1-dator från Microsoft med hög byggkvalitet. Priserna får en dock att hisna.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Typ
2 i 1
Processor
Intel Core i5, 2,4 GHz
Grafikkort
Intel HD Graphics 520
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
13,5 tum
Skärmupplösning
3000x2000 pixel
USB-portar
2x usb 3.0
Anslutningar
Mini DisplayPort, hörlursuttag, SD-kortläsare, dockningsport
Nätverk
802.11ac
Mått
23,2 x 31,2 x 1,3 cm
Vikt
1,5 kg
Batteritid
12 h
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Pro
Benchmark (högre är bättre)
2188,8