Test av Lenovo Yoga Book C930

Yoga Book C930

En liten och extremt kompakt bärbar pc med ett tangentbord som bara visas när det behövs.

av #Dator #Lenovo
7.9

Yoga Book är i grunden något av den ultimata datorn. Den är liten (10,8 tum), lätt, snygg och snabb, och den fungerar lika bra som surfplatta som bärbar pc. Den är välbyggd, kul och kaxigare än någon annan dator på marknaden.

Konstruktionen är unik för en bärbar pc eftersom Yoga Book saknar tangentbord. Den delen av datorn är ersatt av en skärm baserad på elektroniskt bläck, det vill säga en teknik som finns i läsplattor och vissa armbandsklockor. Den här skärmen har flera funktioner. Vill man skriva ritas det helt enkelt upp ett tangentbord. En fördel med det är att datorn kan göras mycket tunnare när det inte behövs några fysiska tangenter. En annan är att vi kan få ­vita tangenter på svart botten eller tvärtom. Nackdelen är densamma som med alla andra skärmtangentbord – den fysiska känslan av skrivandet går förlorad. Det hjälper inte att det har blivit mycket bättre sedan vi testade den första modellen av Yoga Book för två år sedan. Den främsta förbättringen är att det vibrerar till varje gång man trycker på en tangent, ungefär som det kan göra i en mobiltelefon.

Det går även att rita och anteckna på skärmen – det följer med en pekpenna. Datorn är förvånansvärt duktig på att tolka all text som skrivs och det är lätt att kopiera de krumelurer man ritar till filer i Windows.

Skärmen fungerar även som läsplatta för e-böcker i epub-format ­eller pdf-filer. E-bläckskärmen är dock ganska mörk och behöver externt ljus för att bli läsbar för svaga ögon. Den är dessutom ganska seg, något som är symptomatiskt för e-bläck.

Datorn i övrigt är väldigt trevlig. Den klarar av allt som vi vanligen gör med en dator, till och med bildbehandling. Skärmen är ljus­stark och bildkvaliteten mycket hög. Till och med de inbyggda högtalarna är förvånansvärt dugliga.

När skärmen viks hela vägen bakåt blir Yoga Book en lysande surfplatta för att exempelvis titta på film. Värt att notera här är att det inte finns något hörlursuttag. Det är Blue­tooth-lurar som gäller. Det finns för övrigt bara två usb c-portar, en på vardera kortsidan (båda kan användas för laddning), och en korthållare för minneskort samt simkort.

Det är lika lätt att älska Yoga Book som det är att bli hopplöst trött på den. Det som avgör betyget är till sist prislappen. När den kostar lika mycket som nya MacBook Air är det svårt att rekommendera den som ett vettigt köp. Å andra sidan är Yoga Book kompromissen som lyckas med nästan allt.


+ Extremt tunn, snygg och kaxig
+ Bra bild och fint ljud
Skumt ”tangentbord”
Inget hörlursuttag

Läs mer om Lenovo Yoga Book C930


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En näst intill perfekt dator som fungerar till nästan allt. Men ”tangentbordet” är tveksamt och priset avskräcker.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-7Y54
Grafikkort
Intel HD Graphics 615
Ramminne
4 GB
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
2x 10,8 tum
Skärmupplösning
2 560×1 600 / 1 920×1 080 (e-bläck) pixel
USB-portar
2x usb c
Anslutningar
Kortplats för microSD / SIM-kort (endast vissa modeller)
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.2
Mått
17,9 × 26 × 1 cm
Vikt
775 g
Batteritid
Cirka 8 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home
Övrigt
Pekpenna följer med
CPU Mark
4014
2D Mark
417
3D Mark
798
Memory Mark
1568
Disk Mark
11265
Benchmark (högre är bättre)
2178 (Passmark)