Lenovo Yoga Book

Förnuftig dator som förstörs av det irriterande tangentbordet

av Mikkel Jacobsen #Dator #Lenovo
6.3

Yoga Book är en av de coolaste datorer vi har testat. Det är en bärbar dator på tio tum som inte ser ut som någonting annat och som verkligen är läcker. Den består av två identiska svarta plattor som känns som om de vore av glas. De hålls ihop av ett gångjärn som påminner om länkarna i ett smycke. Likadant när datorn fälls upp – bara två svarta plattor. Med ett tryck på den lilla knappen till höger vaknar datorn till liv. Den övre plattan blir en skärm när bilden lyser upp och den undre ett tangentbord när tangenterna tänds. Det är spektakulärt och kul.

Plattorna är inte av glas utan av magnesium. Trots att de bara är fyra millimeter tjocka känns datorn extremt stabil och vridstyv. Det udda tangentbordet kallas för Halo och det syns bara när det används. Det finns inga tangenter i vanlig mening utan de lyser upp som små ytor. Samma sak gäller musplattan som är bedrövlig. Det enda raka är att peka på skärmen i stället.

Den modell vi har testat kör Windows 10, men Yoga Book säljs även med Android. Bildkvaliteten är utmärkt och även ljudet duger faktiskt. Skärmen kan vändas 360 grader till baksidan, så att Yoga Book blir en pekdator.

Enligt Lenovo ska batteriet räcka i 13 timmar, men då får man nog inte använda datorn. Så fort vi börjar jobba dalar batteriindikatorn i Windows till ungefär hälften.

Hopplöst tangentbord
Den stora bristen med Yoga Book är ”tangentbordet”. Det är fullständigt hopplöst att skriva på eftersom det inte ger någon form av respons. Det är bättre att ta fram skärmtangentbordet och skriva på det. Tanken med Halo-lösningen är att plattan egentligen är en ritplatta från Wacom som man kan skriva och rita på med den pekpenna som följer med. Lenovo skickar med ett ritblock med pappersark som fästs med magneter ovanpå Halo. Det fungerar, men frågan är vem som ska använda detta system. Behöver vi vanliga dödliga en ritplatta? Och vill proffsen ha denna halvmesyr?

Ganska bra pekdator
Som pekdator i den tyngre änden fungerar Yoga Book utmärkt, men det finns högvis med bättre alternativ om det är en surfplatta man söker.

Den digitala pennan må vara ett kul inslag, men den fungerar inte särskilt bra. Under testerna hade vi det svårt att få pennan att rita det vi ville och det blir ofta en del streck åt helt fel håll.

Även om Yoga Book fungerar bra som en liten pc och som pekdator är det svårt att rekommendera den till någon. Särskilt om det inte går att koppla tillbehör till datorn hur som helst eftersom den bra stödjer micro-usb.

Lenovo Yoga Book finns att köpa här via Prisjakt


+ Vettig pekdator
+ Tunn och smidig
Varierande batteritid
Dåligt tangentbord

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Tangentbordet är så hopplöst att det är svårt att rekommendera Yoga Book. Det är annars en underbar bärbar pc som även fungerar perfekt som pekdator, men med tanke på priset finns det bättre alternativ.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Bärbar dator
Processor
Intel Atom x5
Grafikkort
128MB Intel HD Graphics 400
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
10,1 tum
Skärmupplösning
1920x1200
USB-portar
1x micro-ucb, 1x micro-SD, 1x micro-hdmi
Nätverk
802.11ac
Vikt
680 gram
Batteritid
5-8 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10