Test av Lenovo Yoga 730

Lenovo Yoga 730

En 2 i 1-dator som kan bli en riktig vän, både på jobbet och hemma. Det mesta är helt rätt.

av #Dator #Lenovo
8.9

Lenovos nya Yoga 730 är en mycket nätt och liten 2 i 1-dator som inte sticker ut det minsta. Det är avskalat och grått och utsidans anonymitet avslöjar ingenting om den här datorns förträfflighet. Med tanke på priset vill vi faktiskt se lite mer bling.

Å andra sidan närmar sig Lenovo med Yoga 730 den perfekta kombinationen av en potent arbetsdator och en käck multimediemaskin i ett och samma paket. Den är så lätt och praktiskt byggd att man nästan längtar efter att ta med den överallt.

Den som vill jobba uppskattar de stora tangenterna som ser ut som de alltid gör i en Lenovodator: breda med en lätt rundad nederkant. Känslan i dem är den vanliga något intetsägande som man får i nästan alla bärbar datorer nuförtiden, men tack vare storleken är det skönt att skriva långa texter – även om tangentbordet sviktar en aning om man trycker lite för hårt. Tangenterna är bakgrundsbelysta i två steg, men tyvärr läcker det mesta av ljuset ut runt tangenterna. Det är märkligt att det bara är Apple som lyckas täta tangenterna i sina bärbara så att det enbart är tecknen som lyser.

Musplattan är stor och riktigt bra. För en gångs skull börjar man inte efter ett tag treva efter en vanlig mus. Till och med högerklicket i musplattans nedre högra hörn fungerar klockrent, något som det i andra fall är lite si och så med. Det går definitivt att leva med musplattan under lång tid. Den tunna kromranden runt den är dessutom snygg.

Skärmen har fina färger, men är dessvärre aningen ljussvag. Den är dessutom blank, vilket inte alltid är optimalt. Men vid filmtittande i surfplatteläget när det är mörkt finns det ingenting att klaga på. Skärmytan når inte riktigt ut till kanterna, men nästan. Det är snyggt och propert.

Högtalarna från JBL låter okej, men inte mer. Det är kanske inte så konstigt att Lenovo knappt nämner dem på sin hemsida utan i stället framhäver hur bra Dolby Atmos låter i ett par hörlurar.

Laddningen sker i vänsterkant som traditionen bjuder och strömbrytaren sitter väl placerad till höger åt det bakre hållet till. En fin detalj här är att även den är bakgrundsbelyst. Den är alltså lätt att hitta i mörker. Toppen! Dessvärre är det skralt med portar. På högerkanten sitter det en ensam usb-port och till vänster samsas två usb c-portar med ett hörlursuttag. Det gör det lite knepigare att exempelvis ansluta en extern skärm, även om det förstås går med en port-hubb till en av usb c-portarna.

Prestandan är alldeles utmärkt och allt flyter på som det ska med traditionella program som Word, webbläsare och enklare spel. Våra prestandamätningar visar att grafikkortet inte riktigt hänger med vid bild- och videoredigering, även om det naturligtvis går att jobba med både bilder och video i lite enklare omfattning.

Vi gillar Yoga 730 skarpt. Det är en dator som borde ge konkurrenterna hicka. Den fungerar ypperligt som arbetsmaskin med sina fina komponenter och långa batteritid. Och den duger minst lika bra till film och musik (med hörlurar…] – inte minst för att den är så tyst. Fläktarna susar i gång lite lätt först när datorn belastas hårt.


+ Goda prestanda
+ Utmärkt musplatta
+ Härligt tangentbord
Dyr
Få portar


Lenovo Yoga 730 finns att köpa på Elgiganten

Läs mer om Lenovo Yoga 730

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En otroligt smidig och bra 2 i 1-pc som fungerar lika bra som arbetsdator som nöjesmaskin. Ganska dyr och snålt med lagringsutrymme.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
2 i 1-pc
Processor
Intel Core i5-8250U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB, SSD
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1 920×1 080 pixel
USB-portar
2x usb c Thunderbolt, 1x usb 3.0
Anslutningar
Hörlurar
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.1
Mått
30,7×21,6×1,4 cm
Vikt
1,2 kg
Batteritid
Cirka 10 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bit
Benchmark (högre är bättre)
3821 (PCMark 10)