Du kan klappe skærmen op, så computeren ligger fladt på bordet.

Lenovo ThinkPad X13 3rd Gen

Liten och snabb kontorsdator, där framför allt processorn och SSD-enheten bidrar till att sätta fart på maskinen.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Lenovo
8.5

ThinkPad X13 är en liten och kraftfull dator som utstrålar seriösitet, både vad gäller design och specifikationer. Den bärbara datorn är snabb där det gör störst skillnad: i processorn och SSD-enheten, som båda är i toppklass. Resultatet blir att operativsystemet och program körs snabbt och utan fördröjning. Windows startar i ett nafs och du behöver inte ens skriva in ett lösenord eftersom den speciella webbkameran känner igen ditt ansikte och loggar in dig helt automatiskt med funktionen Windows Hello.

Grafikkortet är aningen långsamt eftersom det är integrerat i processorn istället för att ha en egen grafikkrets. När det handlar om 3D-grafik ligger ThinkPad X13 i den sämsta tredje-delen av de datorer vi har testat. Av den anledningen passar datorn bättre för kontorsarbete än för spel.

Det intrycket förstärks bara av det utmärkta tangentbordet, som bjuder in till att skriva mycket. Tangenterna ger en tydlig klickkänsla, så att du känner att en tryckning registrerats. Den röda knoppen mitt på tangentbordet kan användas som alternativ till musplattan. Knoppen fanns redan på ThinkPad-datorer som tillverkades av IBM för 20 år sedan och den är faktiskt lite svårare att använda än både musplatta och en riktig datormus. Troligtvis har den bara bevarats för att ge ThinkPad-serien sin lite speciella särprägel.

Skärmen är liten, men har skarp bild med kraftfull kontrast. Det är enkelt att se skärmens innehåll i de flesta ljusförhållanden, eftersom det nästan inte finns några reflexer alls från ljus i  omgivningen. Det går att fälla upp skärmen 180 grader, så att den blir en förlängning av själva datorn. Det ger bra flexibilitet i förhållande till hur du sitter vid skärmen. Ovanför skärmen sitter den lilla inbyggda webbkameran. Det ger bra bild under videosamtal och du kan stänga av den med en lucka när du inte behöver den. Det enda problemet är det lilla skjutreglaget som flyttar luckan framför linsen. Det kan vara svårt att få ett ordentligt grepp om skjutreglaget, som är litet och svårt att se.

Strömmen levereras via USB-C och du kan välja vilken av de två USB-C-portarna du vill använda. Irriterande nog sitter bägge portarna på samma sida av datorn, så det ger inte någon direkt stor flexibilitet när det gäller placering av datorn.

Vi använde ThinkPad X13 under en veckas tid och dess batteritid låg i genomsnitt på cirka sju timmar.


+ Processor i toppklass

+ Snabb start av Windows 11

– Långsam 3D-grafik

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Liten och snabb kontorsdator, där framför allt processorn och SSD-enheten bidrar till att sätta fart på maskinen.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Bärbar dator
Processor
Intel Core i7-1260P, 2,1 GHz
Grafikkort
Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB
Skärmstorlek
13,3"
Skärmupplösning
1920 x 1200 pixels
USB-portar
2 x USB-C, 2 x USB-A
Anslutningar
HDMI
Nätverk
Wi-Fi 6E
Mått
31,2 x 21,7 x 1,65 cm
Vikt
1,2 kg
Batteritid
7 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 11 Pro
CPU Mark
20495
2D Mark
499
3D Mark
3069
Memory Mark
2846
Disk Mark
26933
Benchmark (högre är bättre)
4529