Lenovo Thinkpad X1 Yoga

Här får vi riktig lyx för pengarna. Lenovos ultrabärbara 2 i 1-dator är hypersnabb, tunn, snygg och väldigt tilltalande.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Dator #Lenovo
10.0

Lenovos nya Thinkpad X1 Yoga är inte en dator för vem som helst. Med en prislapp på väl över 20000 kronor är den utom räckvidd för åtminstone undertecknad och för de flesta andra också antar jag. Frågan är om den är värd pengarna?

Lenovos ultrabärbara är något av de yppersta vi har ställt på testbänken. Datorn är fjäderlätt och rent otroligt tunn. Den är faktiskt tunnare än en nätverksport, så de som vill ansluta till ett fast nätverk måste använda den adapter som följer med. Samtidigt är detta en 2 i 1-dator med en skärm som kan vinklas hela vägen runt bakåt, så att pc:n förvandlas till en pekdator. Skärmen är förstås tryckkänslig och det följer med en penna att använda på skärmen.

Hårdvarumässigt är det svårt att hitta bättre komponenter. Vi får den nyaste och snabbaste Core i7-processorn från Intel, 16 gigabyte ramminne och en ssd på hela en terabyte. Detta är toppmodellen och den som vill komma billigare undan kan konfigurera datorn efter eget tycke. Det går att komma ned till lite drygt halva priset om allt skalas ned till ett minimum.

Allt vad vi gör med datorn sker i rasande fart i Windows 10 Pro och både musplattan och tangentbordet håller hög kvalitet och det går att jobba länge med både utan att något stör eller irriterar.

Vi saknar i stort sett ingenting: Vi får inbyggd fingeratryckläsare för extra snabb inloggning i Windows 10, inbyggt mobilt bredband (sim-kort krävs förstås) samt ett bra urval av anslutningar.

När vi kör testprogrammet ChrisPC Win Experience Index får datorn värdet 6.2. Det är grafikkortet som drar ner betyget. Alla övriga värden hamnar på 7,9 eller högsta möjliga 9,9.

Bygg din egen Lenovo X1 här

Bilden visar Lenovo X1 bredvid redaktionens fyra år gamla Lenovo. Det har verkligen hänt mycket med storleken på bärbara datorer under de här åren.
Bilden visar Lenovo X1 bredvid redaktionens fyra år gamla Lenovo. Det har verkligen hänt mycket med storleken på bärbara datorer under de här åren.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Över 20000 kronor är för mycket för de flesta, men den som vill ha det yppersta marknaden har ett erbjuda bör inte tveka.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Ultrabook, 2 i 1
Processor
Intel i7-6600U, 3,4 GHz
Grafikkort
Intel HD Graphics 520
Ramminne
16 GB
Lagring
1 TB SSD
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
2560x1440 pixel
USB-portar
3
Anslutningar
Usb, hdmi, kortläsare, SIM-kort, Display-port, audio
Nätverk
Intel Dual Band Wireless-AC (2x2) 8260, Bluetooth 4.1 vPro
Mått
33,3 x 22,9 x 1,68 cm
Vikt
1,27 kg
Batteritid
9 h
Pekskärm
OLED touch
Operativsystem
Windows 10 Pro
Benchmark (högre är bättre)
6,2