Datorn är inbyggd på skärmens baksida.

Lenovo ThinkCentre X1

Lenovos eleganta allt i ett-dator lider av skruttiga tillbehör.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Lenovo
7.3

Lenovo ThinkCentre X1 är en pc som tål att stå framme i vilket rum som helst. Den är elegant och presentabel ur alla vinklar. Dessutom är den ovanligt tyst, vilket förstärker intrycket av att detta är en dator som är avsedd att synas.

ThinkCentre är en allt i ett-dator som levereras fix och färdig. I det avseendet påminner den om en bärbar, det vill säga att man köper en dator som inte går att uppgradera eller bygga ut. Det säger sig självt eftersom det är svårt att se var själva datorn sitter. ThinkCentre ser i princip ut som en vanlig bildskärm. Den är tunn och slank och stativet är lika avskalat det.

Prestandan räcker gott i vardagen och detta är helt klart en dator som är avsedd för att surfa, skicka meddelanden och kanske skriva några brev. Till detta är den helt perfekt. Glöm bort de senaste spelen som prestandan inte räcker till för.

Baksidans aluminiumchassi är byggt för att leda bort värme från datorn. Det gör att det inte behövs en kraftig fläkt som susar. Eftersom grafikkortet inte tillhör de vassaste behöver inte det heller det någon särskild kylning.

Som en tv

Bildkvaliteten är överlag bra. Den fulla hd-upplösningen passar perfekt i en dator av det här slaget, som faktiskt påminner lite om en tv. Det känns naturligt att slå sig ned framför datorn med en kopp kaffe och läsa nyheter eller strömma en film eller de senaste nyheterna från SVT Play. Den matta skärmen är inte tryckkänslig, så allt måste styras via musen och tangentbordet och den är i princip fri från reflexer. Något att tänka på när datorn ska placeras därhemma.

I ovankant finns det en webbkamera för att exempelvis samtala via Skype. En kul detalj i dessa övervakningstider är det lilla skjutlock som kan dras för framför kameran. Då är man ju absolut säker på att ingen kan tjuvtitta på det man gör.

Trista tillbehör

ThinkCentre X1 är en lyxig, snygg och genomtänkt dator. Men det trådlösa tangentbordet och den trådlösa musen som följer med har Lenovo plockat från billiga lagerhyllan. De stör intrycket av en annars trevlig dator och med tanke på vad det står på prislappen kan man förvänta sig mer. Visserligen är det lätt att köpa bättre grejer, men det känns inte särskilt kul.

Lenovo Thinkcentre X1 finns att köpa här direkt från Lenovo


+ Elegant
+ Tyst
Dåliga tillbehör
Dyr i förhållande till prestandan

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En slank och elegant allt i ett-dator som tyvärr säljs med ett betydligt mindre elegant tangentbordspaket.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Allt i ett-dator
Processor
Intel Core i7-6600U
Grafikkort
Intel HD Graphics 520
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
23,8 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
3x usb 3.0
Nätverk
802.11ac, ethernet
Vikt
5 kg
Operativsystem
Windows 10 Pro