Lenovo Legion Y530

Lenovo Legion Y530-15ICH

En stor bärbar dator för spel och jobb till ett relativt smakligt pris.

av #Dator #Lenovo
7.5

Legion Y530 är en bärbar speldator som ser ut som en ovanligt stabil och robust arbetsdator. Borta är förra årets röda detaljer och det med rött ljus upplysta tangentbordet. Årets upplaga av Lenovos speldator är sobert svart och så stramt elegant att ingen behöver skämmas för att ta upp den på närmaste café för att jobba (eller diskret spela).

En fråga i sammanhanget är förstås om man nu vill ta med den för att jobba eller spela. Med en vikt på 2,3 kilo är detta en dator som mår bäst med en fast punkt i tillvaron.

Det finns en hel del detaljer som är lite udda med Y530. En är att skärmens gångjärn sitter tre centimeter in från bakkanten för att skärmen ska kunna vikas bakåt 180 grader, så att datorn blir helt platt. Vad detta fyller för syfte är oklart. Vem arbetar med sin dator i det läget?

En annan ovanlig detalj är att uttaget för strömadaptern sitter i bakkant. Det innebär att de trista laddsladden kan dras ned bakom bordet i stället för på sidan. Därmed slipper vi se den. Nackdelen är att det inte är lika lätt att ansluta sladden som när uttaget sitter på sidan. Det blir till att vika ner skärmen varje gång, varpå Windows slocknar.

I bakkant finns för övrigt alla uttag utom ett usb-uttag på vardera höger och vänster sidor. Tillfälliga usb-tillbehör är därför enkla att ansluta, medan externa skärmar, fasta närverk och usb c-enheter måste kopplas in i bakkant. Ner med skärmen igen alltså. Tur att hörlursuttaget sitter på vänsterkanten.

Det är inte ofta vi stöter på för stora tangentbord, men i Y530 gränsar det faktiskt till att vara väl mastigt. Varje tangent är drygt 15×15 millimeter och med tre millimeter mellan varje tangent känns det lite avigt att skriva på det. Dessutom håller Lenovo kvar vid de i underkant lätt utsvängda tangenterna, vilket av någon anledning stör ytterligare. Å andra sidan får det plats en lika rejäl numerisk del.

Ytterligare en anomali är webbkamerans placering mitt under skärmen. Dell har länge varit förtjusta i att placera kameran där och nu följer Lenovo efter. Det blir till att visa upp dubbelhakorna när man chattar med andra. Vinkeln gör inte någon människa gladare, eller snyggare, precis.

Fördelen med att ha kameran i underkant är att skärmkanten blir tunn även på ovansidan. Skärmen är elegant inkapslad i locket med en kant på runt åtta millimeter runt om utom i underkant. Detta förstärker intrycket av en välbalanserad dator som inte väcker uppseende.

Skärmen i sig är okej, men inte mer. Den är inte den ljusstarkaste vi har sett och färgerna finns där, men de spritter inte precis.

Prestandan i övrigt är klart godkänd med tanke på prislappen. Grafikkortet är visserligen ålderstiget, men tillsammans med processorn hänger det med rätt bra. Men räkna inte med topprestanda i det senaste spelen, till det krävs det kraftfullare specifikationer.

Batteriet däremot gör ingen glad. Lite drygt fyra timmar kan vi krama ur det och även om det räcker för kortare spelsessioner, förstärker det bara intrycket av att det här är en dator som hör hemma på en fast plats med strömadaptern inkopplad.

Inte heller fläktarna kan gillas av någon. Ganska snabbt susar de i gång utan att datorn behöver pressas särskilt mycket. Lika snabbt kan de tystna, bara för att strax starta igen. Då låter det väldigt mycket om datorn.

Under 13 000 kronor är dock tilltalande och även om det är mycket pengar får vi en bärbar dator som fungerar lika bra till jobb som till spel. Den är utmärkt som ett stationärt alternativ hemma, men som resedator är den inget vidare.


+ Stramt utseende
+ Godkända prestanda
Stor och tung
Fläktarna låter mycket


Lenovo Legion Y530 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Lenovo Legion Y530

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En stor och robust bärbar spel-dator som är diskret och snygg nog för att platsa på ett kontor. Men några lösningar är lite udda.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-8300H, 2,3 GHz
Grafikkort
Nvidia Geforce GTX 1050 Ti
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB SSD, 1 TB HDD
Skärmstorlek
15,6 tum
Skärmupplösning
1 920×1 080 pixel
USB-portar
3x usb 3.1, 1x usb c
Anslutningar
Mini DisplayPort 1.4, HDMI 2.0, Ethernet, hörlurar
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.2
Mått
36,5×26×2,4 mm
Vikt
2,3 kg
Batteritid
4 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bit
Benchmark (högre är bättre)
4241 (PCMark 10)