Lenovo Legion T730 är en kraftfull dator för spel och tungt arbete.

Lenovo Legion T730

Stationär pc med hög kapacitet

av #Dator #Lenovo
9.1

Det är inte så konstigt att det sitter ett rejält handtag ovanpå Lenovos hypersnabba stationära dator. Den är tung och eftersom den är anpassad för spel är det tänkt att den ska flyttas runt mellan olika LAN-partyn.

Datorn lyser upp i regnbågens alla färger när strömmen slås på. Det lyser om både nätdelen och chassit. Ljuset kan förstås ställas in på allehanda sätt och exempelvis visa hur mycket processorn belastas för tillfället. Den som ledsnar på färgspelet kan stänga av alltihop. Inte så dumt.

Bortsett från allt blingbling är detta en modern stationär dator med fina komponenter och ett riktigt rejält chassi. Processorn i vår modell är Intels Core i7 8700K som kan komma i frekvensen 4,5 gigahertz och förmodligen lite till. Grafikkortet GeForce 1060 ser till att grafiken tas väl om hand och en ssd på 256 gigabyte tillsammans med en hårddisk på två terabyte räcker långt för program och filer. Alla är utmärkta komponenter utan att vara vare sig de senaste eller snabbaste.

Installationen är problemfri och skönt nog är mängden onödiga demoprogram begränsad. Det låter en del om datorn, men fläktarna jobbar på i konstant fart oavsett arbetsbelastning, så man vänjer sig snabbt. En del praktiska detaljer som är trevliga är de två usb-portarna och ljudutgången överst i framkant samt gummibandet på baksidan för att hålla alla sladdar på plats.

Vad som dock är mindre bra är de tillbehör som Lenovo skickar med. Musen är enkel med två knappar och tangentbordet så funktionsfattigt det bara går. Lenovo gör utmärkta tangentbord, men detta skämmer den annars fina datorn. Oavsett om datorn ska användas till spel eller arbete får man räkna med att köpa till bättre tillbehör.

Skruva upp prestandan

Som väntat ger prestandamätningarna höga värden. Särskilt ssd-enheten imponerar med läshastigheter på bortåt 3,5 gigabyte i sekunden! Alltså gigabyte! Snabbare än så blir det knappast.

Processorn och grafikkortet presterar som förväntat i standardinställningarna, men den som törs kan skruva upp processorns frekvens över angivna 4,5 gigahertz. Exakt hur mycket varierar från processor till processor, men vi fick upp vårt exemplar till 5,1 gigahertz – alltså tio extra procent prestanda. Detta är helt klart en dator med prestandaöverskott för såväl spel som videoredigering och andra tunga arbetsuppgifter.


+ Mycket höga prestanda
+ Extremt snabb ssd
+ Hög mekanisk kvalitet
Billiga tillbehör

Läs mer om Lenovo Legion T730


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Lenovo Legion T730 är en välkonstruerad och snabb dator som passar lika bra för avancerat arbete som till spel. Men tillbehören håller låg klass.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Stationär pc
Processor
Intel Core i7 8700K 4,4 GHz
Grafikkort
NVIDIA GeForce GTX 1060
Ramminne
32 GB
Lagring
2,25 TB
Skärmstorlek
-
Skärmupplösning
-
USB-portar
6x usb 3, 2x usb 2
Anslutningar
Ethernet, hdmi, DisplayPort, dvi, audio
Nätverk
1 Gbps Ethernet
Mått
184,5 x 40,8 x 36,3 cm
Vikt
12,6 kg
Batteritid
-
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home
Övrigt
Kan överklockas
CPU Mark
16856
2D Mark
951
3D Mark
10811
Memory Mark
3399
Disk Mark
17689
Benchmark (högre är bättre)
6959