Test av Lenovo Legion 7i

Lenovo Legion 7i 15IMH05 81YT001BMX

Ett tivoli på skrivbordet.

av Markus Dahlberg #Dator #Lenovo
7.3

Legion 7i är en bastant bärbar pc på dryga två kilo. Formgivningen är fräckt tuff med skarpa kanter och väl tilltagna kylgaller på alla sidor. När datorn är i strömsparläge pulserar O:et sakta i namnet Legion som är ingraverat i locket. När datorn startar lyser en smal ljusramp under framkanten upp och det börjar blinka både här och där.

Datorn är så tung att vi utan vidare kan öppna locket med ett finger. Vi möts av ett sällan skådat ljusspel som vandrar fram över tangenterna i regnbågens alla färger. Kul första gången, tjatigt efter andra. Precis innan vi håller på att bli knasiga på alla färger lyckas vi lugna ner det hela med ett enkelt kortkommando som ändrar tangentljusets färgskala.

De här färgglada attributen avslöjar förstås att detta är en dator avsedd för spel. Legion 7i påminner mycket om Lenovo Legion 5i som vi testade för inte så länge sedan. Skillnaderna består i ett lite mer avancerat grafikkort, dubbelt så mycket ramminne och en större ssd. Dessvärre vill Lenovo ha hela 10 000 kronor till för dessa, visserligen trevliga men inte uppseendeväckande, förstärkningar.

Det är inte tu tal om annat än att detta är en mycket gedigen och välbyggd bärbar dator som absolut kan fungera som en huvuddator hemma för den som inte bara spelar utan som också vill göra annat. Den klarar det mesta utan att bråka eller krokna och det finns en hel del att gilla här.

Det är framför allt skärmen som väcker uppseende. Den är ljusstark och med en uppdateringshastighet på imponerande 240 hertz är det i sanning en fröjd att spela med den framför ögonen. Den superba skärmen förhöjer också kvaliteten i strömmande filmer. Färgerna nästan vibrerar och den kan visa detaljer på ett sätt som få andra skärmar klarar. Skärmen är matt för att trolla bort reflexer och betraktningsvinkeln är stor nog för att bilden inte ska förvrängas särskilt mycket när man tittar från sidan.

Lenovo har även fått till ett hyfsat ljud med högtalare som lyckas få till en riktigt bra stereobild. Ssd:n är rungande snabb och det finns ett överflöd av ramminne. Grafikprestandan är toppen och även de mest avancerade actionspelen mår bra i Legion 7i, men…

… datorn är ett färgspektakel som kan få vem som helst att vilja stänga av den för gott. Den är stor och för tung för att fungera som något annat än en stationär bärbar pc. Värst av allt är dock batteritiden. När vi drar i gång vår evighetsfilm ger Legion 7i upp efter rekordkorta en timme och 20 minuter. Det är för dåligt.

Det går även att diskutera prislappen. Även med den aktuella rabatten som Lenovo ger finns det betydligt billigare alternativ som till och med är snabbare.


+ Bastant och stabil
+ Ljusstark skärm
+ Många portar
Inte värd sitt pris

Läs mer om Lenovo Legion 7i


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Välbyggd, fantastisk skärm och finfina prestanda. Men den usla batteritiden och den höga priset solkar ner betyget.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7 10750H
Grafikkort
Nvidia GeForce RTX 2070, Intel UHD Graphics
Ramminne
32 GB, DDR4
Lagring
1 TB, ssd
Skärmstorlek
15,5 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel, IPS, 250 cd/m²
USB-portar
2x usb 3.1 gen 2, 1x usb 3.1 gen 1, 1x usb c Thunderbolt 3, 1x usb c 3.1 gen 1 DisplayPort
Anslutningar
1x hdmi 2.0, 1x ethetnet, ström, hörlur/mikrofon
Nätverk
Wi-FI 6, Bluetooth 5.0
Mått
36 × 25,5 × 2 cm
Vikt
2,1 kg
Batteritid
1 h 20 min
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
14011,5
2D Mark
470,6
3D Mark
14810,3
Memory Mark
3528,3
Disk Mark
24131,2
Benchmark (högre är bättre)
4711,1