Tastaturet er belyst i 16,8 millioner farver.

Lenovo Legion 5 Pro16IAH7H

Legion 5 Pro är en stor och kraftfull dator som lämpar sig bäst för att stå på skrivbordet.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Lenovo
8.4

Lenovo Legion 5 Pro är en kraftfull och robust, bärbar dator som har mycket att erbjuda. Den är inte direkt billig, men den höga prestandan motiverar ändå det höga priset.

Vi kommer inte undan att Legion 5 Pro är ett stort åbäke som inte lockar dig att bära omkring den för mycket. Strömförsörjningen och datorn väger tillsammans nästan 3,5 kilo, så man vill helst bara lämna Legion 5 Pro stående på skrivbordet.

Det lämpar den sig i gengäld också bra för. Det finns ett stort utbud av anslutningsmöjligheter och de är praktiskt fördelade på datorns båda sidor och på baksidan. Portarna på baksidan är tydligt märkta för att du enkelt kan kunna använda dem även om du står framför datorn och tittar över skärmen.

Hjärtat i Legion 5 Pro är en kraftfull Core i7-processor från Intel. Den kombineras med ett snabbt grafikkort från Nvidia samt 16 gigabyte kvalitetsminne, vilket resulterar i hög prestanda i alla de kategorier där vi testade datorn. Det var inga problem att köra krävande skjutspel i högsta skärmupplösning och vanliga Windows-program kördes så snabbt att det ibland nästan verkade som om programmen startade innan vi ens hade hunnit dubbelklicka på deras ikoner.

De snabba inre komponenterna utvecklar tyvärr en del värme och det sitter flera relativt högljudda fläktar i Legion 5 Pro som startar när datorn belastas. Lyckligtvis är datorn bra på att själv reglera användningen av dem, så att de inte körs hela tiden.

Legion 5 Pro är något av en strömslukare och vi fick bara ut ungefär fem timmars användning när strömförsörjningen var frånkopplad. Det är ytterligare en anledning till att låta den stå på en fast plats på hemmakontoret – nära ett eluttag.

Den stora skärmen ger väldigt snygg bild med bra färgmättnad. Vi tyckte att grundinställningarna när vi packade upp datorn var alldeles för mörka, men när vi drog upp ljus-styrkan var det inga problem och vi fick klar och skarp bild.

Bra tangentbord brukar vara ett av Lenovos signum i bärbara datorer, men det som sitter i Legion 5 Pro är lite mer medelmåttigt. Det är dock snyggt belyst underifrån av färgat LED-ljus och har till och med ett aningen sammanpressat numeriskt tangentbord. Det finns alltså något för både spelentusiaster och kalkylbladsekvilibrister.

Lenovo Legion 5 Pro är samman-taget en imponerande och robust, bärbar dator med utmärkt prestanda till ett pris som – även om det kan kännas högt – faktiskt motsvarar det du får. Vill du spara ett par tusenlappar finns en nedgraderad version av ­Legion 5 Pro med i5-processor och ett lite långsammare grafikkort.


+ Hög prestanda

+ Bra anslutningsmöjligheter

– Kort batteritid

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Legion 5 Pro är en stor och kraftfull dator som lämpar sig bäst för att stå på skrivbordet.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Bärbar dator
Processor
Intel Core i7 12700H
Grafikkort
GeForce RTX 3070 Ti
Ramminne
16 GB
Lagring
1TB SSD
Skärmstorlek
16" IPS
Skärmupplösning
2560 x 1600 pixels
USB-portar
3 x USB-A 3.2 Gen 1, 2 x USB-C 3.2 Gen 2
Anslutningar
HDMI, 3.5mm
Nätverk
Wi-Fi 6E
Mått
36 x 26,4 x 1,99 cm
Vikt
2,49 kg
Batteritid
5 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 11 Home