Højtalerne på hver side af tastaturet giver en god lyd, når man tager i betragtning, hvor lille og slank computeren er.

Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook 13itl6

Lenovos Chromebook tillhör de snabbaste i sitt slag och du kan även använda den som surfplatta.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Lenovo
8.4

Du får en läcker Chromebook om du väljer att investera i Lenovos IdeaPad Flex 5i, men den är inte helt perfekt. Flex 5i finns i flera konfigurationer. Den vi testade var en av de snabba modellerna med OLED-skärm.

Skärmens ljusstyrka kan visserligen inte skruvas upp särskilt högt, men kontrasten är i gengäld bra. Skärmen lämpar sig bäst för användning inomhus där det inte är mycket omgivande ljus. Många skärmar visar svart som mörkgrått, men på Flex 5i är de svarta områdena faktiskt svarta.

Skärmen kan vridas runt 360 grader så att den fälls upp bakom datorn. Då inaktiveras tangentbordet automatiskt och du kan använda datorn som en stor surfplatta. Det är praktiskt eftersom du kan köra många olika Android-appar på datorn, och med pekskärmen kan de användas som på mobilen – fast i mycket större format.

Datorn är förhållandevis kraftfull för att vara en Chromebook. Den har en ganska bra Intel-processor och det viktiga trådlösa nätverket är Wi-Fi 6 som är den senaste standarden. På ett par ställen prioriteras dock utseendet på Flex 5i framför funktionaliteten. Tangenterna på tangentbordet är till exempel ljusgrå med vit text. Det ger väldigt dålig kontrast, så det kan vara svårt att tyda tecknen om du sitter under en stark lampa. Tangenterna pryds dessutom av gemener i stället för versaler, och det underlättar inte heller läsbarheten.

Ett något okaraktäristiskt drag för den här typen av dator är att Flex 5i väsnas en aning. Vi använde den i ett relativt svalt rum. Trots detta började fläkten i Flex 5i högljutt blåsa ut luft genom skårorna i botten redan när vi öppnade en rad flikar i webbläsaren Chrome.


+ Skärmen har bra kontrast

+ En snabb Chromebook

– Väsnas lite

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Lenovos Chromebook tillhör de snabbaste i sitt slag och du kan även använda den som surfplatta.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Chromebook
Processor
Intel Core i3-1115G4
Grafikkort
Intel UHD Graphics
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
13,3"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
2 x USB-C Gen. 1, 1 x USB-A Gen. 1
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
Mått
31 x 21,4 x 1,7 cm
Vikt
1,35 kg
Operativsystem
Chrome OS