Lenovo Ideapad 710s Plus

Lenovo Ideapad 710S Plus

Lätt bärbar dator med extremt snabb ssd

av Anders Daugaard #Dator #Lenovo
9.5

Vem vill inte ha en snabb, lätt och tunn bärbar dator med maximala prestanda? Problemet är bara att priserna då landar på femsiffriga belopp. Detta gäller inte Lenovo Ideapad 710S Plus som har allt detta plus en fingeravtrycksläsare och en ssd på 256 gigabyte som är tre gånger snabbare än standarden för bärbara datorer i den här prisklassen.

Vi mäter upp helt tokiga läshastigheter på 1445 megabyte i sekunden. Skrivhastigheten på 325 megabyte per sekund är mer modest, men ändå dubbelt så hög som med en vanlig ssd. Att det går så snabbt beror på att ssd-enheten är ett PCIe-kort som sitter direkt på moderkortet.

När strömbrytaren trycks in och datorn startar tar det sällan mer än tolv sekunder innan den är klar att användas. Det är snabbt. Det kommer förstås gå långsammare vartefter fler program installeras, men det ger en bra bild av hur snabb lagringsenheten i Lenovos dator faktiskt är.

Operativsystemet slukar dessvärre en hel del av de 256 gigabyte som står till buds. Kvar finns knappa 180 gigabyte för program, bilder och annat.

Höga prestanda
Snabb är också Intels processor Core i5 och de åtta gigabyten ramminne av typen DDR4 som sitter i datorn. Grafikkortet från Nvidia klarar utan vidare grafikintensiva spel och program, även om detta inte är någon regelrätt speldator.

Skärmen på 13,3 tum med full hd-upplösning passar perfekt för att visa film. Upplösningen gör också att det finns gott om plats på skrivbordet för ikoner och fönster. Tyvärr är skärmen blank vilket under vissa förhållanden kan ge en hel del reflexer.

Batteritiden i snabba och små datorer brukar vara irriterande kort. Lenovo lyckas dock hålla liv i sin dator i upp till sju timmar vid normalt arbete. Det är nästan en hel arbetsdag. Spel och film drar ur batteriet snabbare eftersom grafiken får jobba mer.

Tre olika usb-portar
Tre usb-portar är trots allt bra i en dator av den här typen. Särskilt som en av dem är av typen usb-c. De två övriga stödjer usb 2.0 respektive usb 3.0. Tack vare usb-c-porten är detta en dator som kommer att kännas modern länge, även om urvalet av usb-c-tillbehör är skralt för närvarande. Det finns en kortplats för att läsa in bilder från en digitalkamera eller för att få mer lagringsutrymme.

Det är ett par millimeter mellan tangenterna, vilket gör det lätt att skriva utan onormalt många felslag. Det går att tända ett behagligt ljus under tangenterna, något som är en lisa när man jobbar sent i mörker.

Lenovo Ideapad 710S Plus finns att köpa här via Prisjakt


+ Snabb ssd
+ Fingeravtrycksläsare
+ Tunn och lätt
+ Rimligt pris

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Letar du efter en tunn bärbar dator med höga prestanda är Lenovo IdeaPad 710S Plus helt rätt val.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-7200U, 2,5 GHz
Grafikkort
Nvidia GeForce 940MX 2 GB
Ramminne
8 GB DDR4
Lagring
256 GB SSD-PCIe
Skärmstorlek
13,3 tum (33,7 cm)
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel (Full HD)
USB-portar
Usb 3.0, usb 2.0, usb-c
Anslutningar
Kortläsare, hörlurar, DisplayPort
Nätverk
Wi-Fi 802.11ac
Mått
30,9 x 22,0 x 1,5 cm
Vikt
1,3 kg
Batteritid
Upp till 7 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home
Övrigt
Fingeravtrycksläsare
Benchmark (högre är bättre)
2708 poäng (Passmark)