Der er to USB-porte og et hovedtelefonstik på fronten.

Intel NUC 10I7FNHJA

Liten dator med tuffa prestanda.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Intel
8.0

NUC är en förkortning av Next Unit of Computing, vilket är en typ av portabla stationära pc som Intel hittade på redan 2013. Det rör sig om väldigt små stationära datorer som inte tar mycket mer plats än ett par mobiltelefoner bredvid varandra.

Den här versionen av en NUC är en charmerande liten dator som är överraskande kraftfull. Den drivs av Intels processor Core i7, som visserligen ger fina prestanda men som ändå inte är riktigt lika vass som traditionella stationära Core i7-datorer. Det beror på att processorn i den här lilla datorn egentligen ska sitta i bärbara datorer. Ett U i processorns modellnamn avslöjar att den är strömsnål och att den därmed avger mindre värme. Det i sin tur gör att den kräver mindre kylning, vilket är ett måste i NUC:ens lilla och tätt packade chassi.

NUC-datorer säljs ofta som så kallade barebone, det vill säga avskalade datorer. Det innebär att datorerna måste kompletteras med ramminne och en lagringsenhet. De får man montera själv. Samma sak gäller operativsystemet som tillkommer och som måste installeras. Vinsten är dels att en NUC kan bli billig om man redan har de komponenter som behövs, dels att den kan skräddarsys exakt efter de behov den ska uppfylla. Precis som i en stationär pc är det enkelt att öppna datorn och komma åt komponenterna i den. Den modell vi testar här är dock komplett med ramminne och lagringsenhet.

Datorn må vara liten, men gott om portar har den. Vi får stöd för den nya trådlösa standarden Wi-Fi 6 och hela fem usb-portar. Tre av dem har stöd för usb 3.2 gen 2, som ger extremt höga filöverföringshastigheter till exempelvis en extern ssd.

En NUC är något av ett mellanting mellan en bärbar och en stationär pc. Den är lätt att ta med, även om den förstås måste anslutas till en skärm, en mus och ett tangentbord för att gå att använda.

Priset för den här modellen är i nivå med en enklare spel-pc. I en NUC finns det inte plats för något speciellt grafikkort, så den är inget att ha till krävande spel. Det är det kompakta formatet som är ingångsvärdet här.


+ Praktisk storlek
+ Många anslutningar
Dyr

Läs mer om Intel NUC 10I7FNHJA


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Intels lilla NUC är en överraskande kraftfull minidator som kan användas till mycket. Högt pris, minimal storlek.

Specifikationer

Märke
Intel
Typ
Mini-pc
Processor
Intel i7-10710U, 1,1 GHz
Grafikkort
Intel UHD Graphics
Ramminne
8 GB DDR4
Lagring
1 TB
USB-portar
3x iúsb 3.2 gen. 2, 2x usb 3.2 gen 1
Anslutningar
HDMI, hörlurar, ethernet, SD-kortläsare
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
11,7 x 11,2 x 5,1 cm
Vikt
1,3 kg
Operativsystem
Windows 10 Home, 64 bitar
CPU Mark
12139
2D Mark
388
3D Mark
1142
Memory Mark
2654
Disk Mark
4649
Benchmark (högre är bättre)
2838