Test av Huawei MateBook X

Huawei MateBook X

Kompakt bärbar pc med kraftfullt innanmäte men med få portar

av #Dator #Huawei
9.5

Kinesiska Huawei ger sig nu in på datormarknaden med sin första bärbara pc MateBook X. Den är kompakt, snabb och ganska dyr.

MateBook X påminner inte så lite om Apples MacBook med sin strama och minimalistiska design. Tangentbordet når nästan ända ut till kanterna och ramen runt skärmen är bara fyra millimeter bred. Den väger ett kilo och är 12,5 millimeter tjock. Den kan ställas på ett A4 utan att nå över kanterna, så MateBook X är en av de mest portabla datorer vi har sett.

Höga prestanda

Datorn finns i två versioner med Intels Core i5- eller i7 U-processorer. Det rör sig om processorer som drar lite mindre ström på bekostnad av prestandan. I vår testdator sitter det en i5-7200U-processor som räcker gott för att hantera alla vardagliga uppgifter med perfektion. Med det integrerade grafikkortet Intel HD bör man dock inte belasta maskinen med alltför stora grafiska utmaningar.

Vi har haft datorn för test i en vecka och det går att arbeta med den i en hel dag innan batteriet är slut. Det är klart godkänt.

Dolby har varit med och utformat ljudet som måste sägas vara tämligen imponerande för att komma får en så här pass tunn dator. Det är överraskande klart även om det förstås saknar de djupare tonerna.

En liten dator innebär alltid att tillverkaren måste kompromissa. Huawei får till exempel bara plats med två usb c-portar, vilket förstås är modernt på alla sätt. De vet förstås att detta inte duger och skickar därför med en adapter så att äldre tillbehör fungerar till den nya datorn. Bra men inte särskilt smidigt.

MateBook X har en ny typ av kylsystem som enligt Huawei ursprungligen togs fram, för rymdindustrin. Det får vara hur det vill med den saken, men den är tyst oavsett hur hårt den pressas samtidigt som den inte ens blir särskilt varm. Kylningen fungerar verkligen.

Även om MateBook är en kompakt pc på 13 tum har Huaweis ingenjörer fått plats med ett rejält tangentbord. Det känns inte alls för litet, något som är vanligt i kompakta bärbara datorer.

Musplattan hör till de bättre vi har provat. Den svarar kvick och det känns naturligt att peka och dra på den.

Ljusstark skärm

Det är något med skärmen som gör att den känns annorlunda. Det beror på att bildformatet är 3:2, vilket är vanligt i pekdatorer med inte i datorer. I praktiken innebär det att det finns mer vertikal plats än horisontal på skärmen.

Upplösningen på 2 160×1 440 pixel och såväl färger som kontrastförhållande är bra. Skärmen är däremot bland de ljusstarkaste vi har varit med om i en dator av den här kalibern.

14 000 kronor är mycket pengar. Men den som har råd får en stilren och ultraportabel bärbar pc med fantastiskt ljud och en överraskande bra skärm.


+ Elegant
+ Fina prestanda
Få anslutningar
Ganska dyr


MateBook X säljs av Elgiganten

Läs mer om MateBook X

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

MateBook X är en fin debutdator från Huawei som har fått fram en värdig konkurrent till de etablerade märkena. Höga prestanda och en bra skärm är två av MateBooks styrkor.

Specifikationer

Märke
Huawei
Typ
Bärbar dator
Processor
i5, 2,50 GHz
Grafikkort
Intel HD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB SSD
Skärmstorlek
13 tum
Skärmupplösning
2160 x 1440 pixel
USB-portar
2x usb c + adapter
Nätverk
IEEE 802.11a/b/g/n/a, Bluetooth 4.1
Mått
28,6 x 21,1 x 1,2 cm
Vikt
1,05 kg
Batteritid
5449 MAh
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10