Test av Huawei Matebook X Pro

Huawei MateBook X Pro (2020)

Sinnebilden för en modern bärbar pc.

av Markus Dahlberg #Dator #Huawei
8.9

När vi nu efter två år testar MateBook X Pro igen är det faktiskt svårt att se någon skillnad alls på datorerna. På utsidan är de i princip identiska, och det tackar vi för.

MateBook X Pro är sinnebilden för hur en modern bärbar dator i 13-tumsklassen ska se ut. Den är mycket elegant och välbyggd. Den är tunn och lätt, och glider enkelt ner i vilken väska som helst. Detta är en dator som man gärna tar med sig en gång för mycket än en gång för lite. Den är helt enkelt väldigt trevligt att jobba med.

Det börjar redan när locket öppnas. Strömbrytare är en rund liten knapp uppe till höger om tangentbordet. Eftersom den innehåller en fingeravtrycksläsare startar datorn och Windows direkt. Oerhört smidigt. Datorn stödjer inte ansiktsinloggning, men i det här fallet saknar vi för en gångs skulle inte den funktionen. Värt att notera är att Huawei har behållit hårdvarukodningen av fingeravtryck. De sparas alltså i en egen krets och inte i Windows.

Skärmen som möter oss är stor, den nätta datorn till trots. Den är ljusstark och skarp. Dessutom är den tryckkänslig. Funktionen är perfekt utförd, även om undertecknad har svårt för kladdiga fingeravtryck på datorskärmen. Det enda som är värt att observera här är att skärmen är blank. Det innebär massiva reflexer för den som tänker sig titta på film i hängmattan eller använda datorn utomhus i dagsljus.

Det andra vi noterar är hur tyst MateBook X Pro är. Det ger inte från sig ett enda knyst. Vilken magi Huawei använder för att kyla datorn vet vi inte, men imponerande är det.

Vår tredje omedelbara reflektion är inte lika kul. Tangenterna är visserligen utmärkta på alla sätt, men bakgrundsbelysningen är klen och aktiv under alldeles för kort tid. Vi har inte hittat några inställningar för att justera detta. Vill Huawei få fram den perfekta datorn ser vi fram mot åtgärder här.

Vad är då nytt? Framför allt sitter det den senaste generationens Intelprocessorer i nya MateBook X Pro, men även grafikkortet har uppdaterats sedan senast. Vår mätningar visar att det märks. Datorn är snabb och den fungera även till spel, även om det inte är dess främsta användningsområde. Ssd:n på hela en terabyte är blixtrande kvick och det gör att datorn överlag känns mycket pigg.

Vad vi saknar är stöd för Wi-Fi 6, vilket borde finnas i en dator för dryga 20 000 kronor. En annan underlighet är att ramminneskretsarna är av den lite äldre typen DDR3. De nyare DDR4 fyra är energisnålare och effektivare, detta är dock ett problem på marginalen.

Att webbkameran fortfarande sitter dold under en tangent köper vi. Lösningen är elegant och den bjuder in till att jobba bort dubbelhakorna. Den intima kopplingen till Huaweis mobiltelefoner är toppen för den som har en sådan. Med Huawei Share räcker det att lägga mobiltelefonen till höger om musplattan för att den ska dyka upp i ett eget fönster på skärmen. Sedan går det att styra telefonen från datorn och flytta filer mellan enheterna.

Bra är också att Huawei håller sin dator fri från allehanda ointressanta demoprogram.

Tillsammans gör allt detta att Huawei MateBook X Pro är en dator att sukta efter. Den är dyr, men den är värd pengarna.


+ Snygg och smidig
+ Tyst
+ Finfina prestanda
Ingen Wi-Fi 6

Läs mer om Huawei MateBook X Pro


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En mycket lyckad dator med mycket av den senaste tekniken. Allt är vill ha. det är bara Wi-Fi 6 som saknas.

Specifikationer

Märke
Huawei
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-10510U
Grafikkort
Nvidia GeForce MX250, Intel UHD
Ramminne
16 GB, DDR3
Lagring
1 TB, ssd
Skärmstorlek
13,9 tum
Skärmupplösning
3000 x 3000 pixel, 260 PPI
USB-portar
2x usb c, 1x usb 3.0
Anslutningar
Hörlurar
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC
Mått
30,4 x 21,7 x 1,5 cm
Vikt
1,33 kg
Batteritid
13 h
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Pro
CPU Mark
7764,0
2D Mark
284,4
3D Mark
2361,0
Memory Mark
2381,9
Disk Mark
28663,2
Benchmark (högre är bättre)
2690,1