Web-kameraet gemmer sig mellem tasterne F6 og F7 i øverste række på tastaturet.

Huawei MateBook D 14 Nbl-WAQ9R

Liten och lätt bärbar pc med annorlunda funktion.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Huawei
8.1

Huawei Matebook 14 D är en bra liten bärbar pc med ett tilltalande pris. Den har nämligen flera spännande funktioner som skiljer den från de närmaste konkurrenterna i prisklassen.

Den intressantaste funktionen är förbehållen de som har en mobiltelefon från Huawei. Vi har testat funktionen Huawei Share med företagets premiumtelefon Huawei P30 och det är inte utan att vi blir lite imponerade. Share är ett sätt att enkelt koppla ihop telefonen med datorn. Genom att helt enkelt hålla telefonen nära datorn ansluts den, och telefonens skärm visas direkt på datorns skärm. Nu är de två enheterna sammankopplade och det går till exempel att skriva sms i datorn eller att dra och släppa filer åt båda hållen mellan enheterna. Det fungerar perfekt och det är ett extremt enkelt sätt att flytta framför allt bilder från mobilen till datorn.

Matebook 14 D har medelmåttiga prestanda. Det är i första hand en liten och lätt bärbar dator som fungerar fint för kontorsarbete, e-post och surfning. Det är bara ssd-enheten som sticker ut i prestandamätningarna. Den är otroligt snabb och sätter verkligen fart på uppstarten av Windows.

Något som inte övertygar är webbkamerans placering. De sitter oftast mitt i övre skärmkanten, men för att få en så tunn ram som möjligt runt skärmen har Huawei gömt kameran i vad som ser ut som en vanlig tangent i tangentraden närmast skärmen. Ett tryck på tangenten och webbkameran vinklas upp. Det är en fiffig lösning som gör att skärmytan i locket blir större. Tyvärr har den annorlunda placeringen den effekten att man inte filmas ur det bästa perspektivet precis. Dubbelhakorna är tillbaka och under videosamtalen ser man mest ut som en skurk i någon dålig actionfilm. Det innebär också att ­illusionen av att titta samtalspartnern i ögonen försvinner, eftersom man hela tiden tittar nedåt. Den som använder webbkameran mycket lär snabbt tröttna på alltihop.

En smart detalj däremot är att fingeravtrycksläsaren sitter i strömbrytaren. Det innebär att inloggningen i Windows sker samtidigt som datorn startar. Smidigt!

Laddningen sker via usb c och den strömadapter som hör till är inte mycket större än till en mobiltelefon. En fin bonus i det sammanhanget är att adaptern fungerar lika bra för att ladda upp andra enheter. Tekniken sköter effektuttag och strömnivåer. För att vara en modern bärbar pc får vi dessutom ganska många portar. Här finns både hdmi och två stora usb-portar samt hörlursuttag och en usb c-port.


+ Mycket dator för pengarna
+ Lätt
Dum placering av webbkameran

Läs mer om Huawei MateBook D 14


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Välbyggd dator som är liten och lätt. Perfekt för kontorsjobb och för den som har en Huaweitelefon.

Specifikationer

Märke
Huawei
Typ
Bärbar pc
Processor
AMD Ryzen 5 3500U, 2,1 GHz
Grafikkort
Radeon Vega Mobile
Ramminne
8 GB
Lagring
512 GB, SSD
Skärmstorlek
14 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb 2.0, 1x usb 3.1 gen. 1, 1x usb C 3.1 gen 2
Anslutningar
Hörlurar, hdmi
Nätverk
Wi-Fi 5
Mått
32,25 x 21,48 x 1,59 cm
Vikt
1,38 kg
Batteritid
10 h
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bitar
CPU Mark
7951
2D Mark
469
3D Mark
1678
Memory Mark
1879
Disk Mark
18441
Benchmark (högre är bättre)
3209