Test av Huawei Matebook 13

Huawei Matebook 13

En modern bärbar pc med en kraftfull processor och stor ssd. Bra integrering med Huaweis mobiltelefoner.

av #Dator #Huawei
9.3

Huawei fortsätter att övertyga med sina bärbara datorer. Matebook 13 är en vältrimmad bärbar pc på 13 tum med en skärm i det något udda formatet 3:2. Den är alltså inte lika avlång som andra skärmar, med följden att lite mer av en webbsida visas i höjdled. Inte så dumt.

Tack vare en stor urfräsning i datorns undre del är det ovanligt lätt att få tag i skärmen när den ska fällas upp. Datorn vaknar då kvickt till liv och inloggningen sker extremt snabbt via den i strömbrytaren inbyggda fingeravtrycksläsaren. Att den är så snabb beror på att fingeravtrycken lagras i ett särskilt minne i datorn och inte som annars i Windows. Därför behöver inte tekniken vänta på operativsystemet vid identifieringen. Det är smidigt och smart.

Skärmen som möter oss är elegant inkapslad i locket. Kanterna runt den är 5,5 millimeter på sidorna, lite tjockare i överkant där webbkameran ska få plats och ännu lite kraftigare i nederkant där Huawei har satt sin logotyp. I den här modellen av Matebook 13 (WRT-W29) får vi en pekskärm som är ovanligt pigg. Den reagerar prompt på allt vi gör. Dessvärre är skärmen blank, vilket som alltid ger reflexer från lampor och fönster.

Bildkvaliteten är lätt däven med ett ljus som inte går att dra upp så där riktigt mycket som vi i vissa fall önskar. Färgerna är det dock inget fel på alls och för det mesta är bilden behaglig att titta på.

Något det är omöjligt att klaga på är prestandan. Matebook 13 är en ruskigt snabb dator för att vara så kompakt. Den baseras på åttonde generationens Intel Core i7-processor och har dubbla grafikkort – dels det integrerade UHD Graphics 620 från Intel, dels Nvidias GeForce MX150. Vilket som används beror på hur mycket datorn belastas. I vår modell sitter det en stor ssd på 512 gigabyte som i högsta grad bidrar till att datorn känns så spänstig.

Musplattan är en jätte och tar upp nästan halva ytan nedanför tangentbordet. Även den är snabb och den känner av fingrets rörelser bra. Vi gillar också tangentbordet som har stora och tydliga tangenter av god kvalitet. För att spara ström släcks dock bakgrundsbelysningen väldigt snabbt och i ett mörkt rum ställer det till det. Man måste peta till en tangent för att ljuset ska aktiveras. Det blir lite irriterande i längden.

Högtalarna sitter i de främre hörnen med sina galler på undersidan. För att komma från en så här pass kompakt dator låter det faktiskt hyfsat. Men när det är långfilmsdags måste förstås hörlurarna fram.

De dubbla grafikkorten märks i prestandamätningarna som imponerar. 3d-grafiken får fina värden och överlag finns det överraskande mycket krut i Matebook 13. Med tanke på prislappen är prestandan imponerande god.

En smidig funktion är Huawei Share som används för enkel filöverföring mellan exempelvis en av Huaweis nyare mobiltelefoner och datorn. Tekniken använder NFC och det räcker att med mobilen nudda ytan till höger om musplattan för att en bild ska överföras till datorn. Dumt nog hamnar bilderna inte i mappen Bilder, vilket vore naturligt, utan i mappen HwShare i mappen Dokument. Därmed dyker de inte heller upp i Windowsappen Foton. För att se bilderna där måste appen ställas in att innehållet i mappen HwShare ska visas. Aldrig får man vara riktigt glad.

Det finns mycket att tycka om hos Matebook 13. Det är kanske lite snålt med bara två usb c-portar, men det ligger ju i tiden. Huawei skickar med en adapter med portar för vga och hdmi. 13 000 är förstås mycket pengar, men Matebook 13 är en skön kompis som fixar i stort sett allt.


+ Välbyggd och smidig
+ Höga prestanda
+ Bra fingeravtrycksläsare
Blank skärm

Läs mer om Huawei Matebook 13


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En härlig dator som är snygg, snabb, smidig och lätt att alltid ha med. Lyckad integrering med Huaweis telefoner.

Specifikationer

Märke
Huawei
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-8565U
Grafikkort
GeForce MX150 + Intel UHD Graphics 620
Ramminne
8 GB
Lagring
512 GB, ssd
Skärmstorlek
13 tum
Skärmupplösning
2160 x 1440 pixel
USB-portar
2x usb c
Anslutningar
Hörlurar, vga+hdmi via adapter
Nätverk
Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0
Mått
28,6 x 14,9 x 2,11 cm
Vikt
1,3 kg
Batteritid
ca 10 timmar
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home, 64 bit
Övrigt
Vga/hdmi-adapter
CPU Mark
10417.4
2D Mark
783,3
3D Mark
2684,7
Memory Mark
2203.4
Disk Mark
24987,1
Benchmark (högre är bättre)
4657,8 (PassMark)