Test av Huawei Matebook 13

Huawei Matebook 13 (2020)

Smidig och läcker liten bärbar pc.

av Markus Dahlberg #Dator #Huawei
9.1

Huawei uppdaterar sin lilla 13-tummare Matebook 13 med Intels tionde processorgeneration, vassare grafikkort och mer ramminne. Datorn har blivit sex millimeter tunnare och aningen mindre i djupled, annars är det mesta dig likt.

Detta är fortfarande en liten och väldisponerad dator som är enkel och smidig att ta med. Den är snabb och uppfyller i stort alla krav man kan ha på en modern ultrabärbar pc. Batteritiden är ungefär densamma som tidigare, det vill säga runt tio timmar. Pekskärmen snabb och känslig, men den är fortfarande blank vilket kan ge en del reflexer. Precis som förra gången önskar vi att ljusstyrkan i vissa lägen gick att dra upp lite mer. Utomhus känns bilden aningen mörk.

De två usb c-portar vi får är i snålaste laget, men det är ju något av standardutbudet i den här typen av extremt slimmade bärbara datorer. Huawei har den goda smaken att skicka med en adapter med tre portar: vga(!), hdmi och usb a. Det är bra, men för den som behöver en hdmi-port är det förstås smidigare att köpa en dator som har den inbyggd.

Det sitter en usb c-port på vardera kortsidan, men batteriet laddas bara via den vänstra porten. Den är lite surt. Dessutom kan det vara värt att notera att usb c-portarna är av typen 3.1 generation 1, det vill säga att de inte klarar Thunderbolt 3. Detta är mest intressant beroende på vilka tillbehör som ska användas till datorn. Betydligt tristare är det att vi fortfarande bara får Wi-Fi 5, det vill säga 802.11ac. En dator i tiden ska förstås klara Wi-Fi 6.

Då är fingeravtrycksläsaren roligare. Den sitter som alltid i Huaweis datorer i strömbrytaren överst till höger om tangentbordet. Eftersom fingeravtrycken sparas i en egen liten krets sker avläsningen blixtsnabbt innan Windows är i gång. Det är mycket smidigt.

Webbkameran sitter i skärmens ovankant, vilket ger ett bättre bildutsnitt än när kameran är dold under en tangent som i många av Huaweis övriga datorer.

När vi kör prestandamätningarna blir vi lätt konfunderade. Jämfört med förra årets modell är processorvärdet sämre. Det är underligt eftersom den nya processorn bör vara cirka tio procent snabbare. Slående är också att ssd:n får sämre prestandavärde. Sitter det en enklare modell i datorn denna gång?

Priset har dock inte ändrats. Matebook 13 kostar fortfarande 13000 kronor och det är ett mycket konkurrenskraftigt pris med tanke på storleken och specifikationerna. Datorn känns kvick i alla lägen och prestandan räcker även för spel. Huawei ska också ha en eloge för att datorn är fri från alla former av bloatware, det vill säga testversioner av olika program. Det slipper vi här – skönt!


+ Liten och nätt
+ Bra byggkvalitet
+ Rimligt pris
Wi-Fi 5

Läs mer om Huawei Matebook 13


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Huaweis uppdaterade lilla välbyggda 13-tummare fortsätter att övertyga. Men till nästa gång måste uppdateringen bli mer omfattande.

Specifikationer

Märke
Huawei
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7-10510U
Grafikkort
Nvidia GeForce MX250, Intel UHD Graphics
Ramminne
16 GB, DDR3
Lagring
512 GB, ssd
Skärmstorlek
13 tum
Skärmupplösning
2160 x 1440 dpi, 200 ppi
USB-portar
2x usb c 3.1 Gen. 1
Anslutningar
Hörlurar
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
28,6 x 21,1 x 1,49 cm
Vikt
1,3 kg
Batteritid
Ca. 11 h
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home
Övrigt
Adapter usb c - usb a/usb c/vga/ hdmi
CPU Mark
8725,1
2D Mark
308,8
3D Mark
2922,5
Memory Mark
2600,3
Disk Mark
19672,7
Benchmark (högre är bättre)
2952,5