Test av HP Z2 Mini G3

HP Z2 Mini G3 Workstation

HP Mini G3 är en liten dator för hemmakontoret

av #Dator #Hewlett Packard (HP)
8.1

Tiden när stationära datorer måste vara stora och fula för att ha höga prestanda är över. Även om nästan allt fokus är på bärbara enheter nu för tiden finns det en marknad för stationära pc och även här galopperar den tekniska utvecklingen snabbt.

Ett exempel kommer från HP som med sin nya serie mini-datorer HP Z2 Mini G3 Workstation visar att det verkligen går att ersätta en jättedator med en liten och snygg enhet som är kraftfull nog att klara i stort sett vad som helst.

En titt på HP:s hemsida visar att det finns 28 varianter av Z2 Mini G3 Workstation att välja mellan. De säljs med Intels iCore- eller Xeon-processorer, olika mängder ramminne och skilda lagringsalternativ.

Oberoende av konfiguration är lilla Z2 Mini G3 lätt att gömma undan, till exempel går det att fästa den bakom en bildskärm. På datorns baksida finns de anslutningar man behöver, exempelvis fyra usb-portar och utgångar för upp till fyra bildskärmar.

Ingen behöver oroa sig för att överbelasta Z2 Mini G3. Vår testdator har Nvidias grafikkort Quadro M6200 som är ett mellangrafikkort för arbetsstationer med tillräckliga prestanda för alla vardagliga göromål och det duger även för nyare spel med lägsta grafikinställningarna. För mer krävande grafikuppgifter är dock detta fel dator.

Datorn baseras på Intels snabba Xeon E3-processor som med sin 3,5 gigahertz ger en prestanda som överstiger många av de konventionella processorerna på marknaden. Det går att bestycka Z2 Mini med maximalt 32 gigabyte ramminne. Testdatorn har dock hälften så mycket, vilket är mer än tillräckligt för en arbetsstation av denna typ.

Även om HP:s dator är extremt kompakt och därmed har begränsade möjligheter till kylning förblir datorn förhållandevis sval, även i situationer när vi pressar den hårt. Ett plus i sammanhanget är att den inte låter särskilt mycket ens vid hög belastning.

Allt är dock inte frid och fröjd. Den som köper en så här pass kompakt dator måste inse att det är näst intill omöjligt att uppgradera delar i den. För det krävs fortfarande en stationär pc av traditionell storlek. Den har inte heller något trådlöst nätverkskort, vilket man verkligen kan begära för en dator som kostar 17 000 kronor.


+ Ytterst kompakt
+ Höga prestanda
+ Stilren formgivning
Kan inte uppgraderas


HP Z2 Mini G3 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om HP Z2 Mini G3

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Z2 Mini G3 är en stilren och kompakt mini-pc med höga prestanda.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Processor
Intel Xeon E3-1245 V5 3,5 GHz (Turbo 3,9 GHz)
Grafikkort
Nvidia Quadro M620 (2 GB RAM)
Ramminne
16 GB (2133 MHz)
Lagring
512 GB SSD
USB-portar
4x usb 3.0, 2x usb c
Anslutningar
Hörlurar
Nätverk
Gigabit Ethernet
Mått
21,6 x 21,6 x 5,8 cm
Vikt
2,1 kg
Operativsystem
Windows 10