Der er både blevet plads til et numerisk tastatur og en genvejstast direkte til lommeregneren i Windows.

HP Victus 16 e0025no

HP:s stora bärbara dator har kanske inte något exklusivt yttre, men den är snabb och skärmen bra.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Hewlett Packard (HP)
8.1

HP Victus är en ganska stor och tung bärbar dator, men den har också tillräckligt med muskler för att klara lite av ­varje.

Trots sin storlek känns datorn inte speciellt överväldigande gedigen. Chassit är av plast och skärmen böjer sig en smula när man vrider lätt i hörnen. Skärmens gångjärn är inte heller riktigt så styva som man kan önska sig. Skärmen börjar lätt gunga fram och tillbaka om underlaget inte är helt stabilt.

Det HP har sparat på det yttre har de å andra sidan spenderat på de inre komponenterna: Du får en snabb processor och en SSD-enhet i samma höga klass. Att starta Windows och utföra vanligt arbete i Windows går också blixtsnabbt.

Grafikkortet sällar sig till den bästa fjärdedelen som testats med vårt mätprogram. Det är inte riktigt i klass med de bästa komponenterna i datorn, men du kan enkelt spela även moderna krävande actionspel i Full HD-upplösning.

16-tumsskärmen levererar en snygg bild med hög kontrast och ljusstyrka. Eftersom skärmen är stor och bred, måste datorn också vara det. Det innebär att det finns plats för ett numeriskt tangentbord bredvid de vanliga bokstavstangenterna.

Tangenterna kan bara tryckas ner en millimeter eller två och ger inte speciellt bra feedback, så det är svårt att skriva snabbt utan att titta. I gengäld får du en stor och bra musplatta, så att du slipper släpa runt på en mus. Strömbrytaren sitter på den översta raden med tangenter. Den ser till förväxling ut som alla andra tangenter och sitter så att det kan vara svårt att hitta den om ljuset inte är tillräckligt för att du ska kunna se symbolerna på tangenterna.

Det finns varken fingeravtrycks-läsare eller ansiktsigenkänning i ­Victus 16, så det går inte att undvika att skriva in lösenord eller PIN-kod när du vill logga in i Windows.

Väl synligt vid tangentbordet sitter en logotyp för Bang & Olufsen, men det är ärligt talat att utnyttja deras goda namn. Högtalarna har en medelmåttig ljudåtergivning som på intet sätt höjer sig över de flesta andra bärbara datorer.

Det finns massor av praktiska anslutningsmöjligheter på datorns ­sidor. Två av de mer ovanliga är en SD-kortläsare och ett uttag för kabelnätverk – ­båda i full storlek.

 


+ Prisvärd prestanda

+ Bra skärm

– Medelmåttiga högtalare

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

HP:s stora bärbara dator har kanske inte något exklusivt yttre, men den är snabb och skärmen bra.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Processor
AMD Ryzen 7 5800
Grafikkort
NVIDIA GeForce RTX 3060
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB
Skärmstorlek
16,1"
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixels
USB-portar
3 USB A, 1 x USB-C
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
37 x 26 x 2,8 cm
Vikt
2,46 kg
Operativsystem
Windows 11 Home
CPU Mark
22724
2D Mark
462
3D Mark
13338
Memory Mark
2633
Disk Mark
26205
Benchmark (högre är bättre)
4714